FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Första dagen


Nyårsdagskväll utanför domkyrkan i Åbo, 1.1.2010. Foto: Håkan Eklund.

Det är alltid något speciellt med med årets första dag. Som om man igen skulle starta från ruta ett. Som att igen ta sig fram i ett nytt och jungfruligt land. Att igen börja från början. Egentligen en härlig känsla.

Och idag har jag fyllt dagen med en massa intressanta aktiviteter. Har fotograferat snölandskap i skärgården i stark kyla. Har fotograferat domkyrkan i skymningen med frusna fingrar. Har printat ut ett antal härliga Svalbardsbilder.

Och jag har idag tillbringat många timmar i Auschwitz - av alla ställen! Jag har läst 196 sidor ur boken "Flykten" av Rudolf Vrba, en bok som jag köpte i Ljusdal (av alla ställen på jorden ...) i höstas, men först nu tagit mig tid att läsa. Och det är en helt fantastiskt bok, skriven av en av de få som lyckades rymma från dessa dödsfabriker, och därmed kunnat dokumentera vad som skedde där. En bok som alla borde läsa, i alla länder i Europa! Det är först när man läser en bok som denna som man förstår hur människor och "civilisationer" egentligen balanserar på en mycket hårfin tråd; det behövs inte mycket innan männsikor och system blir till odjur ...

Men frågan kvarstår: hur är det möjligt att så många så lätt blir lydiga knähundar för makten ...? Något som fortsätter att ske hela tiden, i smått som i stort.

Inlagt 2010-01-01 22:55 | Läst 6358 ggr. | Permalink
Fastnade för din fråga. Försökte komma på vad den belevade britt hette som fick samma fråga i ett tv-program. Tror programmet handlade om sjukvården i olika länder med utgångspunkt USA. Hans svar på frågan var rädsla.
Kan det vara så? Tror iof att där finns fler anledningar men kanske är just rädslan den största...
Svar från Håkan Eklund 2010-01-04 10:32
Hej Kajsa, du har hittat ett viktigt nyckelord! De flesta människor är rädda för någon/något. För att skydda sig själv och slippa så lindrigt undan som möjligt är det därför alltför många som inte har ryggrad eller energi att "sätta emot", att handla enligt egen rättsuppfattning. Detta gäller inte bara de "system" som diktatorer skapat (typ Hitler, Stalin, Saddam H, statsmakten i Iran, Kina etc.), detta gäller i mindre skala också i våra samhällen, inom företag, inom kulturvärlden (där "olydiga" straffas med att inte få stipendier, t.ex. ...). Exemplen är många; ynkryggar likaså.

h. Håkan