FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Första färgrullen för 49 år sedan


Fågelskådarkompisar "for ever". 14.7.1968. Paljakmossen, Komossa, Österbotten.

Egentligen känns det ganska märkligt att ha bilddata till en bild som är 49 år gammal, men i negativförvaringsmappen från mina första år som SLR-fotograf finns allt dokumenterat.

Alla unga digifotografer av idag förstår kanske inte att under den analoga tiden blev inget metadata noterat, om man inte själv skrev ner något. Jag skrev på rutigt papper (A4) under de första åren, och placerade arket tillsammans med negativförvaringsbladet i en mapp, något som jag idag är evigt tacksam för!

Jag sitter till vänster (16 år gammal), kompisen Johan Antus bredvid; vi är ute på fågelskådning (med moped 15 km längs landsväg, sen med apostlahästar ut i terrängen) och har tagit oss ut på en vidsträckt myr (med häckande småspov, ljungpipare, trana).

Här har vi paus ute på en liten skogsholme med övernattningskoja (vet fortfarande inte vem som äger kojan?-  som än idag står kvar).

 Detta är mitt livs fjärde 24x36 mm rulle, men min allra första färgfilm (Kodacolor-X 20 DIN). Innan denna bildruta (tagen med självutlösare) hade jag tagit exakt en färgbild: "Höbärgning på Bullerholmen, Komossa 10.7.1968" står noterat för den. Också den historisk.

Detta är egentligen tredje bildrutan på rullen. Jag hade ställt upp kameran på en sten för att ta denna selfie av oss (ett okänt ord på den tiden ...), men kameran ramlade av stenen när jag tryckte av. Kameran, Canon FX med 135 mm/3,5, hade jag köpt på avbetalning tidigare under våren (= byns första SLR ...).

Det märkliga med bilden ovan är att myrområdet står kvar som det såg ut för ett halvt sekel sen, jag och Johan är fortfarande lika goda kompisar trots att vi inte träffas så ofta (han bor i USA sedan medlet av 1970-talet). Han brukar komma "hem" i slutet av maj för att kunna delta i hemortens fågelrally (20 h) och jag har träffat honom några gångar "over there". Hösten 1980 "kinesade" jag och frun hos honom och hans fru när jag jobbade ("svart") några månader med finlandssvenska golventreprenör i N.Y.C.

Ett exempel på hur en vänskap kan hålla är att förestå att respektera att man kan ha olika "politiska åsikter" och vara vänner ändå; politik diskuterar vi nämligen aldrig - vi har en del olika åsikter på den fronten och det är onödigt att förstöra en fin vänskap via sådant strunt ...

Det märkliga angående fåglar är att vi har ungefär lika många arter hittills i år, jag har nu 193 i Finland i år, Johan har ungefär lika många i New Jersey (och Patrik Larsson i Sverige ...).

Inlagt 2017-08-31 21:15 | Läst 1076 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Hej Håkan.
Det är en mycket intressant och värt att läsa inlägg som du har skrivet här.
Jag önskar att jag hade varit lika så noga med att dokumentera mina gamla negativ. Hatten av för dig.
Många vänliga hälsningar från Erik i Roskilde / DK.
Alla bilder blir bra efter 50 år men denna var ju bra från början!

Jag misstrodde negativfilm och körde Kodachrome som ansågs vara mer arkivvärdig. Men din verkar ha stått sig rätt bra!

Kojan: Såna spåntak ansågs hålla 20 år, dubbelt om man hade tur. Kojan har väl annan takbeläggning nu?
Mycket trevlig bild och berättelse!

Daniel

Skriver om

Innehållskategorier

Arkiv