FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fotokurs i logcabin


Björnfotograferna diskuterar. Kuikka, Kuhmo 7.8.2010. Foto: Håkan Eklund.

Dygnsrytmen i björnmarkerna lever sitt liv. Så här kan det se ut på förmiddagen i logghuset Kuikka (betyder storlom), efter frukost.

Efter att alla återvänt från de olika fotogömslena. Efter att alla har delat med sig av sina intryck och upplevelser.

Stående i bild, naturfotografen och företagaren Lassi Rautiainen som lägger ut texten. Och han har talets gåva. På finska, svenska, engelska och tyska. Och dialekt, om det behövs.

Lassi har berättat att detta med kommersiell björnsafarifotografering inte alls var hans ursprungstanke. Han började fotografera björnar för egna böcker, tidningsartiklar och bildföredrag i slutet av 1970-talet. På den tiden var han en aktiv och duktig friidrottare (längdhopp, kortdistanslöpning). Sin skrivarbana började som sommarjournalist på en lokal tidning i Suomussalmi, sen tog han lärarutbildning, blev frelancejournalist och -fotograf 1978-89, startade upp ett eget förlag (Articmedia) 1988. Och han gillade att fotografera björnar. Ännu under 1980-talet var det svårt att fotografera vilda björnar i natur, många bokbilder var ju tidigare tagna i hägn eller djurparker.

Efter att hans bilder "nådde ut" blev det allt fler som hörde av sig och ville komma med ut och fotografera med honom. Som tog en massa tid och arrangemang. Till sist insåg han att han måste börja ta betalt. År 1991 startade han som  första naturfotoföretagare kommersiell björnfotografering i Finland. Från specialbyggda gömslen. Idag har han 13 gömslen  för fotografering  av björn, varg, järv, tjäder, örn etc. Detta med varg är rätt nytt, först i mitten av 2000-talet dök de upp i hans "naturstudio" inne i gränszonen till Ryssland (krävs specialtillstånd att vara där). Detta är det enda område i Europa där vilda vargar (= ryska) kan ses och fotograferas varje vecka, året runt.

Idag finns det ett 10-tal företagare längs östgränsen i Finland som idkar björnsafariverksamhet. Lassi berättade att till och med en gammal inbiten björnjägare i en kommun har bytt läger och har nu startat upp björnfotoverksamhet; har har insett att levande björnar är mera värdefulla än skjutna ...

Lassi R har medverkat med bilder i mer än 25 böcker sedan 1984, samt gett ut en handfull egna.
Han har vunnit ett antal prestigefyllda naturfototävlingar ute i Europa och i Finland, och är sen 1996 konstnärlig ledare för Kuusamo Nature Photo (http://www.kuusamo.fi/Resource.phx/sivut/sivut-kuusamo/naturephoto/index.htx).

Trots att många naturfotografer rynkar på näsan åt dylik verksamhet, tycker jag att den är synnerligen värdefull ur ett "kunskapsperspektiv". Den som sett vilda björnar och vargar på nära håll, inser värdet av dessa fina representanter för vår taiganatur. De tillhör det finast vi har, en del av det naturarv som vi ärvt. Som så många tycks hata. Som så många är livrädda för. Men oftast är det så att det som man inte känner betraktas som hot. Det är många som skulle behöva skickas ut till ett björnfotogömsle ... Och bli botade.

Inlagt 2010-08-11 19:14 | Läst 7185 ggr. | Permalink