FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fotoprylar och fuskbilder


Vid åstranden, Aura å, Åbo 24.11.2011 kl. 17. Foto: Håkan Eklund.

FS-magasinet Fotoprylar blev ett stiligt och  intressant nummer. Gillar det temalagda, dvs. att dela upp innehållet i djur, makro, sport och porträtt. Och att man inte fallit för frestelsen att proppa tidskriften full med prylar, utan varit mera selektiva. Full poäng!

Intervjun med Staffan Widstrand är intressant, han är ju "pappa" till fotoprojektet "Wild Wonders of Europe", som var ett mycket modigt projekt när 69 av Europas bästa naturfotografer fotade 48 länders naturarv (och dessutom fick betalt) som resulterat i en kvarts miljon bilder, fem böcker, kalendrar, en webbsida, en app, massor med turnerande utställningar o.s.v. Målet är att nå 70 miljoner människor!

Också intressant att läsa om Staffans åsikter om bilders äkthet. Det som Amy Lagerman inte skriver om i intervjun är att Staffan & co blev lurad av en fotograf när de valde ut bilder till praktboken ...
I många språkupplagor av tegelstensboken (den är fin!) ingår nämligen en fuskbild tagen av en rysk naturfotograf i Ryssland, bilden visar dramatik där en flock vargar dödar ett vildsvin. Vem som helst som sysslat med naturfotografering vet att en sådan bild tar man inte så där bara, ute i den vilda naturen! Tänk att det finns så många naiva fotografer, som tror att sånt funkar (tydligen funkade det ändå, när bilden togs in som äkta ...).
 
I Finlands största fototidning (Kameralehti) tidigare i år berättade Lassi Rautiainen (som var med och avslöjade ryssen) hur det hela hade gått till. Lassi R hade nämligen rest till Ryssland och spårat upp stället där bilden togs (i hägn), som var en intressant historia i sig.

För att göra en lång historia kort: de som höll vargarna i hägn lät vargarna svälta en tid, lät fotografen rigga upp sina kameror, sen släppte de in ett vildsvin, och de utsvultna vargarna anföll ... Och det blev en jättebra bild, men som sagt - för bra för att vara äkta! 

Alltså: tro inte på alla naturbilder, speciellt med vilda djur, det har ju bl.a. Terje samt spanska och ryska vargfotografer bjudit på den senaste två åren .
Hur många fuskare som ännu inte blivit avslöjade skulle vara kul att veta ...

Inlagt 2011-11-24 16:51 | Läst 2821 ggr. | Permalink
Jag tycker i kölvattnet av Terjes bildmontage så har många hängt upp sig för mycket på just bildmontage. Själv anser jag att det värsta är oärligheten. Det är lika illa som de du berättar att en fotograf fotograferar något i hägn och sedan säger att han har fångat bilden ute i naturen.

Kanske måste det till någon slags "dopingkontroll" i fotovärlden, men det skulle nog vara svårt att genomföra. Men kanske ökar kontrollen av medlemmar i föreningar där det står i stadgarna att man måste ange om man gör något annat än vanligt mörkrumsarbete.

Gillar din fina kvällsbild. Det verkar varit en skön kväll.

/Gunnar
Arne Bivrin   2011-11-24 21:50
Jag håller helt och hållet med dig, Gunnar. Det är lögnen som är det värsta. Staffan är för övrigt en riktigt trevlig prick och är värd all framgång han kan få.
Svar från Håkan Eklund   2011-11-24 22:17
Ja, allt handlar om ärlighet.
Det måste finnas konstnärlig frihet när man fotograferar, men om bilden utges för att vara
dokumentär, och inte är det - då förstör man ju samtidigt trovärdigheten för alla fotografer!
Och förstås skall man ju inte ta andras bilder, som herr T gjorde.
Det som ryssarna (och spanjoren) gjorde var ju att arrangera, och sen säga att de är äkta
wildlifebilder ...
Ja, Staffan är en fin kille, har träffat honom några gånger i H.fors (hans fru är från Finland ...).

h. Hawk

Skriver om