FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fototidnings reflektioner


Morgondimman lättar runt Uggleskogen, Hirvensalo. 9.10.2008. Foto: Håkan Eklund.

Det mest positiva med Fotosidan Magasin är grundfilosofin. Att megapixlar och faktatabeller sida upp och sida ner, som enligt ledaren fyller Sveriges fototidningar, inte är det viktigaste. Det håller jag med om. Dylikt faktamaterial kan man lika bra kolla in från nätet. FS-magasinet skriver att det viktigaste är tänkandet bakom bilden, förarbetet och magkänslan. Visst. Det håller jag med om.

Det är också värdefullt att FS-medlemmar via en "egen" tidskrift kan nå ut, bli publicerade. Det är bra för inspirationen och självkänslan. Det kan hjälpa många att bli "upptäckta"; det är ju inte lätt för en okänd amatörfotograf (eller halvproffs för den delen) att få in bild- eller textmaterial i en fototidskrift. Här har FS-magasinet en viktig uppgift att jobba vidare med.

Men "jobba vidare" är nyckelordet. Det får inte bli fler "postkortsalbum" om magasinet skall överleva den hårda tidskriftsbranschen! Jag vet inte vem samarbetspartnern "Sveriges tyngsta fototidning Proffsfoto" är, men slutresultatet i nr 1 är inget att vara stolt över. Tyvärr.

Det skulle ha räckt bra med ett avsnitt "Så tar du bättre bilder", nu blev det upprepningar till döds. Tänk om vi hade fått se sida upp och sida ner med fantastiska kreationer som t.ex. hittas i Galleri FS! Med lite fakta kring bilden och fotografen, kanske också lite bildkritik. Det är ju BILDEN som skall dominera, inte texten. Och de skall slås ut över hela sidor och uppslag, med stil och känsla.

Här kan man kanske överföra filosofin från ledaren till att säga: det viktigaste med tidskriftsproduktion är inte tekniken, det viktigaste är tänkandet bakom bildpresentationerna och layouten, förarbetet och magkänslan!

Hoppas att nästa nummer bär spår av det.

Inlagt 2008-10-09 12:20 | Läst 5285 ggr. | Permalink