FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Frossat i bilder


Från fastlandssidan, Hirvensalo i bakgrunden. Oktober 2009. Foto: Håkan Eklund.

Var med på de finska naturfotografernas höstdagar under veckoslutet inkl. fotofestivalen på Finlandiahuset i Helsingfors där Årets Naturbild utsågs, med självaste president Tarja Halonen närvarande.

Alltså har det frossats i naturbilder och nyutkomna fotoböcker och minglats med Finlands mesta naturfotografer; mycket inspirerande. Arrangören som är Finlands naturfotografer (Suomen Luonnonvalokuvaajat), en helfinsk förening med 2500 medlemmer, som troligen är den mest välorganiserade nationella naturfotoföreningen i Norden (varför finns ingen sådan i Sverige?).

De första två dagarna är för medlemmar på ett hotell utanför Helsingfors, med bildvisning, boklanseringar och diskussioner, den tredje dagen, som är öppen för allmänheten, är en naturfotofestivaldag på Finlandiahuset i centrala Helsingfors som är en upplevelse i sig. Lite som Vårgårda, men ännu större - och här ryms allt i ett enda stort hus (koncerthus/konferencehus). Och det är en enda förening som håller i alla trådar, säljer allt som säljs (författarna själva intervjuas och presenteras, men behöver inte själva stå och försöka prångla ut sina böcker) o.s.v.

Min favoritfotograf i år var italienaren Stefano Unterthiner (också en trevlig kille att prata med) som visade bilder från Antarktis, Asien och björnmarker i Finland. Hans nya björnbok "The Nights of the Bear - Diary of a wildlife photographer in the Finnish taiga" (2009) är en härlig upplevelse: bra bilder, medryckande dagboksnoteringar och faktaavdelning.

Det är ganska intressant att notera att det behövdes en italienare för att göra en sån här bok, trots att hundratals finska (o svenska, o norska) naturfotografer tagit tiotusentals björnbilder från gömslena i Kuhmo och Suomussalmi (vid ryska gränsen) under det senaste decenniet. Stefanos specialitet är att ta bilder av vilda djur med vidvinkelobjektiv! Imponerande! Speciellt bilderna från södra halvklotet.

Till Årets Naturbild valdes en bild av lavskrika i en ovanlig bra komposition och i magiskt ljus: http://www.luontokuva.org/.  Denna vinnarbild uppmärksammar också vikten av att spara gamla granskogar i södra halvan av landet, där ännu lavskrikor kan hittas. Tyvärr huggs  de oftast helt sonika ner; så lite värderas vårt skogsarv i våra girigbuksekonomier.

Synd bara att det ordnades en fotofestival (Naturen i fokus) på Åland samma veckoslut, med Brutus Östling, Anders Geidemark, Mireille de la Lez, Andy Horner, Ralf Åström etc. - som jag "beskådat" vid andra tillfällen.

Inlagt 2009-10-14 21:38 | Läst 5022 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Hej,
det hade varit jätteroligt att få titta på de finländska naturfotografernas festival. Jag tror Finland har den största bredden i världen - i synnerhet om man desutom ställer antalet i proportion till befolkningsmängden - vad gäller fantastiskt duktiga naturfotografer. Här finns flera hundra fotografer med fullkomligt förödande bra bilder, det enda som gör dem mindre kända är att de oftast arbetar envetet med ett och samma eller blott några få motiv. Men resultatet av det envetna arbetet är så ofta otroligt bra. Jag är avundsjuk för att jag inte också kunde vara där och titta på bildvisningar m.m.