FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fuskbilder på varg och björn


Brun björn från gömsle i gränszonen, Kuhmo. Hösten 2010. Foto: Håkan Eklund.

I senaste nummer av den finska fototidskriften "Kamera" (nr 6-7/2011) finns en mycket intressant artikel av Lassi Rautiainen som handlar om hur ryska naturfotografer lyckats lura BBC Wildlife, National Geographic och projektet Wild Wonders of Europe. Det handlar om unika bilder av bland annat björn, varg lodjur som påstås vara tagna under naturliga, vilda förhållanden under svåra och tidskrävande förhållanden.

Och det har en massa kända fotografer och redaktörer gått på. Till exempel vargbilden (3 vargar som dödar ett vildsvin) på uppslaget sid 140-141 i "Det vilda Europa" tagen av Sergey Gorshkov är just en sådan fuskbild, tagen i hägn med vargar som fötts upp i hägn trots att bilderna angetts som äkta. Bilden finns med i sju språkupplagor av Wild Wonders-boken; i nyare upplagor är den borttagen.

Likaså hade BBC Wildlife 16 sidor med samma "tamvargar" publicerade i januari 2010 och samma material finns publicerat i National Geographics ryska utgåva - och dessa prestigestarka publikationer har påstått att bilderna är äkta ...

Men Lassi Rautiainen gjorde ett visst "spaningsjobb", hittade den ryska byn (450 kilometer från Moskva) där bilderna är tagna, där man håller vargungar, björnungar (föräldrarna har skjutits av jägare ...) som föds upp i hägn och sen får fungera som äkta vilda rovdjur från den ryska taigan, som naiva västerländska redaktörer sen köper och utger som autentiska.

Lassi R träffade också en gubbe i byn som berättade hur Wild Wondersbilden var tagen, vargarna hölls utan mat en längre tid och när allt var klart släpptes ett vildsvin in i hägnet och de utsvultna vargarna anföll. Det blev en fantastiskt bra bild. Förstås. Skulle bildtexterna redovisa hur dessa bilder är arrangerade, skulle säkert många förstå  (tidigare togs ju de flesta bilder av vilda rovdjur i djurparker), men när dessa fuskbilder publiceras som äkta naturbilder - då har nog fotograferna och publicisterna lurat sina läsare, och därmed också förlorat sitt anseende! Liksom den spanska fotograf som senaste år vann "BBC Wildlife-tävlingen" (den heter något annat nu) med en likaså arrangerad fuskbild av en djurparksvarg (i Spanien) som hoppar över ett stängsle, också då var Lassi R med (tillsammans med en norsk naturfotografs fru) och avslöjade fusket ...

Lassi R jobbar ju proffessionellt med varg- och björnfotograferings safari (åtel/gömsle) i gränszonen Finland/Ryssland, och vet hur svårt det är att fotografera varg.

Inlagt 2011-07-05 21:38 | Läst 8440 ggr. | Permalink
Väldigt intressant läsning! Och en viktig fråga som behandlas och som jag själv funderat en del på och snart kommer att skriva en blogg om (jag länkar till detta inlägg när det blir aktuellt).

Fin bild dessutom. Aggressivt beskuren; en björn inklämd i en ideologisk debatt om bilder och naturens vildhet.
Svar från Håkan Eklund 2011-07-06 09:06
Det börjar bli så gott om "vildadjurbilder" att många fotografer börjar ta till de mest märkliga tricks för att kunna få till annorlunda bilder.
Bilden ovan är inte beskuren i efterhand, jag hade 500 mm och björnen kom mycket nära ...

h. Håkan
Intressant läsning. och fin bild på björnen.
Svar från Håkan Eklund 2011-07-06 09:07
För mig är det lika intressant att från ett gömsle bara titta på vilda björnar och vargar, med eller utan kamera. Men visst är det kul att fån nån bild också. H