FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fyra eldnätter


Midnattseld. Pandros, Oravais 23.6.2012, runt midnatt. Foto: Håkan Eklund.

Efter fyra nätter vid brasan i midnattsljus, känns det aningen svårt att hitta det rätta greppet om ett vanligt (urbant) liv igen, tills det är dags för semester. Kom ner till Åbo igår efter drygt fyra dygn på stugan i Österbotten.

Eftersom vi valt att bo och leva ekologiskt vid fritidstorpet (dvs. utan rinnande vatten, utan el, utan radio, utan det mesta som påminner om det urbana ...) har vi oftast en brasa brinnande hela kvällen, och halva natten, ute på gårdstunet. Här lagas mat, kokas kaffe, kokas diskvatten, tvättvatten etc. - och sen brukar vi bara bli sittande vid brasan till långt efter midnatt. Som tidigast gick vi in i stugan kl. 01, en natt satt vi uppe till kl.03, och då var det redan morgon med fågelsång.

Det är märkligt hur man trollbinds av att sitta och titta in i elden, att underhålla elden med mera ved, att bara känna den urtidsmässiga kopplingen som vi alla har med öppen eld. Där har man tid att prata och ventilera åsikter. I ett stilla tempo. Med tid för eftertanke.

I min värld är alla plåtgrillar bannlysta, vi har istället byggt en "Kalaharigrill" bestående av en krans (modell större) med stenar, och grillar/kokar på glöd. Det är basic technology för hela slanten, enkelt, funktionellt och bra.

Inlagt 2012-06-26 14:47 | Läst 5015 ggr. | Permalink
Jag har också varit ute i stugan och grillat. Plåtgrill, eldat i järnkamin, lagat mat på elspis, diskat i rinnande kallt och varmt vatten. Härligt med viss komfort ändå. Men visst förstår jag tjusningen med en Kalaharigrill, även fast jag aldrig provat. Blir det inte väldigt sotigt? Man kanske lindar in i folie? Fast det har de ju inte i Kalahari. Blad kanske? Blir lite nyfiken på hur ni egentligen löser saken? Men det kanske ändå ingår ett grillgaller i Kalaharigrillen?
Svar från Håkan Eklund 2012-06-27 13:25
Jag har med en massa grunkor från Sydafrika och Botswana, gjutjärnsgrytor (potje), grillgaller (från ett stort kylskåp), stora ihopfällbara "halsterjärn" från RSA som rymmer köttbitar för en hel familj etc. Allt fixas på glödbädd. Lätt som en plätt. Dessutom kul. Jag brukar resonera att om man kunde fixa till mat ute i bushen i Afrika på enkelt sätt, så kan man väl göra samma i våra förhållanden.
- Hawk
Fredrik183 2012-06-27 13:51
Ja då förstår jag. Har själv grillat och lagat mat under liknande omständigheter, kylskåpsgaller är bra :-) Roligt och gott blir det. Det blir av någon anledning godare då man lagar så.
Det låter så trivsamt. Var i österbotten har ni stugan? Jag längtar alltid till Finland under sommaren, har ju tillbringat alla mina barndomsomrar där med utedass och inge kranvatten hos farmor. Hon sparade regnvatten så att vi kunde tvätta oss i den vedeldade bastu, Det är underbara minnen.
Svar från Håkan Eklund 2012-06-27 13:30
Ja, det ÄR trivsamt. Tvätt- och diskvatten bjuder moder natur på (via takrännor ...), dricksvatten brukar jag knycka från en servicestation .... Barkströ i utedasset håller obehaglig odör borta; lätt och enkelt - och ekologiskt.
På farfars gamla gårdstun, fågelvägen 4 km från Oravaisfjärden (och slagfältet där Sverige förlorade Finland hösten 1808 ...).
- Hawk