FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fyrön vaknar


Byn vaknar, Utö - ytterst i havet. 23.10. 2010. Foto: Håkan Eklund.

Första ljuset. Månen hänger kvar, nattmolnen skingras och det är ännu tyst i byn. Enstaka flockar med flyttande bergfinkar och sidensvansar drar över. Bränningarna från havssidan av ön brusar. Kan en dag börja bättre?

Ja, detta var stämningarna för en vecka sen. Önskar att jag kunde åka ut på nytt idag ... Men det får bli någon annan dag, har massor med ogjorda saker att fixa. Dessa ständiga deadlines som blivit tidens gisselord.

Besökte Helsingfors bokmässa i går och det är alltid upplyftande. Kul att formligen "drunkna" i böcker. Tyvärr är ju bara en liten del på svenska; skulle var kul att någongång besöka bokmässan i Göteborg.

Onsdagkväll var jag och kompisen Roger S till Rajalas naturfotokväll här i Åbo; hela koncertsalen (Sigynsalen) var fylld till sista man. Kanske ryms det 300 pers i salen? Skönt att under tre timmar få sitta bekvämt och bara njuta av intressanta bilder. Bland andra visade Jorma Tenovuo (http://www.jtenovuo.com/index.php) bilder från Svalbard. Jorma som har lyckats med bedriften att köpa ett litet mysigt hus här ute på Utö, där han nu är skriven, är en duktig fågelfotograf. När jag besökte honom i stugen för en vecka sen hade han hittills under året loggat 214 olika fågelarter på ön. Ett bättre ställe kan man inte önska sig som boendemiljö, om man gillar maritima miljöer.

Den bildpresentation som jag gillade mest under Rajalas naturfotokväll var Heikki Willamos program; Heikki W är en av de (få) finska naturfotografer som verkligen kan "bildprata". Och hans och kompisen Kai Fagerströms bildmaterial om djur och fåglar som tagit över ödehus är verkligen läckert!
De har jobbat tio år med materialet som i höst utkom i bokform: "Viimeiset vieraat - Elämää autiotaloissa" (= ung. De sista gästerna - livet i ödehus") http://www.maahenki.fi/kauppa_tuote.php?tuote=657

Inlagt 2010-10-29 13:58 | Läst 5092 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera