FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Gatufotografens paradis


Gatuvy från Maltas huvudstad Valletta, 26.4.2009. Foto: Håkan Eklund.

Valletta är en kompakt stad ute på en udde fylld med smala, trånga gator och gammal arkitektur inom ett område på 1000 x 600 m inramat av höga skyddande stadsmurar. Ett paradis för en gatufotograf. Ålderdomliga och pittoreska fasader, portgångar och dörrar skulle göra sig bra som bakgrund för de mest olika ändamål.

Valletta grundades 1566 och de första grundläggande arbeten utfördes av 8000 slavar ... Enligt guideboken var detta den första planerade staden i Europa. Gatorna placerades så att havsbrisen kunde fläkta in mellan husen, som var tillräckligt höga för att skapa skugga nere vid gatunivå. Under gatorna fanns avloppsdiken som förde hushållsavfallet ut till havet. Plus en massa intressanta planeringsdetaljer till som jag inte orkar räkna upp.

På fastlandssidan grävdes ett försvarsdike som var 18 m djupt, 20 m brett och 1 km långt för att kunna försvara staden från inkräktare.

Det var ett sant nöje att under en veckas tid göra dagliga vandringar i denna miljö. Ofta tog vi färjan över från Sliema där vi bodde (på andra sidan viken) som kostade 1 euro och bussen tillbaka som kostade 47 cent. Billigt och enkelt.

Inlagt 2009-05-05 22:08 | Läst 2163 ggr. | Permalink
Det låter onekligen som ett mycket intressant resmål, såväl för dess historia som för att fota!
Härligt! :)

/Jenny