FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Gatufotografering


Estnäsgatan/Vironkatu, Helsingfors, lördag 25.2.2012. Foto: Håkan Eklund.

Vandrade under lördagen omkring med kameran i ett snöigt Helsingfors, som gav många intressanta bilder. Här en välklädd dam (av "looken" att döma en ryssinna/få finska kvinnor bär skinnmössa när det är minus en grad C) som ger liv åt en annars så tom gata.

Kvällen avslutades på en liten men hemtrevlig karaokebar i stadsdelen Eira som visade sig vara både mysig och familjär. Både fru Anita och sonen Robert visade sig vara goda karaokeartister som bidrog mycket till den fina stämningen.

Jag satt i ett hörn och försökte fotografera, men kände att jag skulle behöva en liten och händig kamera med ett ljusstarkt objektiv för att kunna fånga stämningen i dylika miljöer.

Inlagt 2012-02-26 18:27 | Läst 5297 ggr. | Permalink
Har tillbringat många somrar i Helsingfors och där finns faktiskt väldigt mycket ryssar.
Både på gott och ont enligt mina släktingar där.
Liknar isgatorna här för ett par dagar sedan men nu är trottoarerna isfria. Hellre en riktig vinter än is och sörja.
Ha en fin söndag.
/Lena
Svar från Håkan Eklund 2012-02-26 21:35
Ja, det är ju nära till Ryssland - men dagens ryssar som kommer är rätt välbeställda och spenderar mycket pengar i Finland. De som kom strax efter Perestrojkan hade inga pengar, de finansierade sitt resande med att sälja sprit i mörka gränder ... Den tiden är förbi för länge sen. Idag är ryska turister värdefulla för Finland.
- Hawk
Hej !

När jag bodde i Helsingfors kallades alkisarna för ryska turister, mig kallade "Hurri" då jag egentligen var svensk. Talade dock mycket bättre finska än mina klasskamrater på "Norsen" tror skolan kallades det då jag i stort sett bara lekte med mina finska grannar. Vi bodde på Telakkatu i Eira, ganska nära Mikael Agricolla kyrkan. Kommer inte ihåg det svenska namnet på gatan. Vilka minnen som väcks till liv nu när jag skriver detta.

Hälsningar,

Daniel
Svar från Håkan Eklund 2012-02-26 21:38
Karaokebaren låg rätt nära just den kyrkan, och Fabriksgatan kommer ut till din gamla gata.
Ja, vi som är finlandssvenskar kallas ofta för "hurrit" (kommer från det svenska "hurraa" ...), kanske det gäller också för Sverigesvenskar. Idag är de ryska turisterna välklädda, välbeställda och frekventerar oftast de dyraste krogarna och butikerna ...

- Hawk