FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Gavelträdet


Trygg vid gaveln. Åbo 31.3.2014. Foto: Håkan Eklund.

Det här trädet har jag passerat otaliga gånger. Det växer intill en höghusvägg nära en livligt trafikerad gata. Nu i vår har jag upptäckt skönheten i trädet, speciellt i eftermiddagssol när väggen bakom ligger i skugga medan trädet är belyst. Idag måste jag bara stanna och ta en bild. Huset bakom är målat i en sparsmakad skön pastellfärg som utgör en perfekt fond.

Jag får senare kolla bladen och arttillhörigheten, men skulle gissa på knäckepil som presenteras så här på en finsk webbplats med naturinfo: (http://www.luontoportti.com/suomi/sv/puut/knackepil)

Knäckepil (Salix fragilis)

  • Familj: Videväxter – Salicaceae
  • Växtform och höjd: Träd. 6–20 m.

"Knäckepilen är inte naturligt förekommande i den finländska floran, utan är ursprungligen ett prydnadsträd. Den har en kraftig stam och blommar först efter lövsprickningen. Grenarna är kala, gulbruna och glänsande. De bryts lätt av vid basen. Terijokipilen (S. f. ‘Bullata’) med sin bollika krona är en förädlad form av knäckepil. Den är ställvis ett mycket populärt prydnadsträd.

Man räknar med att det finns 400–500 videarter. De växer i alla världsdelar förutom i Australien och Antarktis. Videarterna påminner såpass mycket till sin byggnad om popplarna (Populus), att man anser att de utvecklats ur poppelliknande stamformer. De videarter som förekom redan under tertiär och som har många ståndare, t.ex. jolster (S. pentandra), har flest gemensamma drag med popplarna. Videarter med bara två ståndare i blommorna har tydligen blivit allmänna först efter istidens slut. De flesta arter som växer i Finland hör till denna grupp. Videarterna har ekonomisk betydelse. Man utvinner garvämnen ur dem och använder grenarna till flätarbeten. Dessutom har salicin, utvunnet ur deras bark, använts i medicinskt syfte."

Nr 90/365.

Inlagt 2014-03-31 20:01 | Läst 4268 ggr. | Permalink
Fin ådring på barken , ser riktigt gammalt ut, bilden känns som en tonad svv bild? Hälsn, LO
Svar från Håkan Eklund 2014-04-01 21:18
Hej, nej - bilden är "eko", inte fixad på något sätt. Lite kontrast och skärpa i LR, that´s all. Så här såg det ut, därför stannade jag och fotade.
- hawk
Dubbelolle 2014-04-01 21:30
Ja det det är lika ofta ljuset som själva motivet som gör bilden, i detta fall är det ett speciellt ljus, + givetvis ett spännande träd som gör att man regerar, kul! Hils, LO
Fint och med en konstnärlig känsla, helt klart!! Bra att du stannade till!! //Peter
Svar från Håkan Eklund 2014-04-01 21:19
Alltid lika intressant att titta sig runt med "fotoögon", då hittar man motiv överallt.
- hawk
Vilken pangbild Håkan! som den vackraste tavla! =)
Ha en fin kväll!