FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Gillar annorlunda utställningsställen


Fotografen Jens Lax berättar om hur en av bilderna skapades. Övre Kimo Bruk 27.7.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 209/366.

Jag har alltid gillat annorlunda och speciella utställningsställen, både inne och ute. Särskilt på ställen där det samlas massor med människor, exempelvis via evenemang.

På bilden ovan ett dylikt exempel. Här har en gammal bod intill Oravais Teaters spelplats fyllts med fotokultur, som mervärde till den sommarteaterkultur som idkas utanför under ett antal sommarkvällar.

Jens hade upptäckt utrymmet som stod oanvänt när han fotograferade i området, och frågade om han får ställa ut inne i boden - som han fick. Det blev en härligt intim känsla med fina bilder hängda på gamla stockväggar. Och ljuset utifrån, genom en rätt begränsad dörröppning gav ett härligt ljus (kompletterat med utställningsbelysning). Det kändes som att befinna sig inne i en Camera Obscura (nålhålskamera).

Utanför ligger Kimo Bruks gamla mjölkvarn som var i bruk under 80 år (1899-1979). Hit var jag som barn/ungdom många gånger med pappa för att mala säd (till foder för husdjuren, samt till brödbakning). Kvarnen stängdes 1979 och jag var hit och fotograferade den sista dagen kvarnen var i gång, 7.8.1979 som blev till en dokumentär artikel i årsboken Orvas 2018 med den sista mjölnaren (Helmer Siffrén) som omslagsbild.

Sedan 1986 har kvarnområdet fungerat som spelplats för sommarteaterverksamhet, med en rymlig vridläktare intill ån och kvarnbyggnaden. En fin helhet.

Här vid kvarnen såg jag min första svarhätta under mina första trevande år som fågelintresserad, i medlet av 1960-talet. Vi som har några år på nacken har ju många referensramar ... :-)

Inlagt 2020-07-27 20:43 | Läst 658 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Kul att få se Jens med sin fotoutställning :)
Inspirerande fotografier han tar :)
Tack för besöket Håkan :)