FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Grönland är fantastiskt


Fotogänget vid Isfjorden, Ilulissat, Grönland. 9.8.2008.
Kursledaren Andy Horner längst till höger. Foto: Håkan Eklund.

Har tillbringat en vecka med vår naturfotokurs i ett helt fantastiskt islandskap på västra Grönland; här kan man studera ursprunget till vårt eget skandinaviska landskap som också i tiden genomgick samma process när inlandsisen småningom smälte. På Grönland kan man gå 10 000 år tillbaka i vårt eget landskap, liksom. Ett helt makalöst område som är svårt att beskriva med ord.

Här på bilden ovan som togs senaste lördag är vi på vandring längs en nyinvigd naturstig som delvis går längs en fjord som är fyllt med isberg som kalvat från en glaciär, en av många vid inlandsisens "frontlinje". Småningom tvingas fragmenten av isbergen från inlandsisen ut i Diskobukten utanför staden Ilulissat som året runt pryds med omkringflytande isberg, idag en stor turistattraktion.

Det blev härliga dagar med intensivt solsken (förutom två regndagar) och massor med strövtåg i bergig terräng; har gått ner två kilo under en vecka - de kilon som kom till på mysiga restauranger under en semestervecka i Polen.
Eftersom vi har tältat och ätit "Trangiamat" blev det rätt billiga dagar på Grönland, dessutom naturnära till tusen. Underbart. Till Grönland åker jag tillbaka precis när som helst; rekommenderas!

Inlagt 2008-08-12 19:50 | Läst 8274 ggr. | Permalink