FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Hårdföra typer


Asfaltväg under vatten. Åbo, juldagen 2015 (25.12). Foto: Håkan Eklund. Nr 359/364.

En lugn skön dag både med frisk luft, vacker vintersol och massor av läsning. Konstaterade att havsvattennivån är ovanligt hög, med vägavsnitt på vår ö som står under vatten. Det är väl nån glaciär i grannskapet som smält, det är ju rätt varmt ...

Läste ut en av böckerna ("One for the Road" av Tony Horwitz) från Kramerbooks (bokhandeln med bar ...) i Dupont Circel, Washington DC. Tony är en amerikansk journalist som arbetar i Sydney, som i boken berättar om en liftningsresa runt hela Australien. Det blev 7000 eng. mil - en synnerligen tuff och obekväm resa, som gav en lite annorlunda bild av landet Down Under. Kanske inte så positiv; det ogästvänliga klimatet skapar hårdföra människor.

En bok (utan bilder) som skulle ha gjort sig bra som fotoreportage, redan att se alla pub-interiörer "in the outback" skulle ha varit intressant. Den mentala bilden av alla som han liftade med, och alla "typer" som han träffade (de flesta berusade ..., också de som körde) var inte alltför upplyftande.

Det bara kittlade i avtryckarfingret (kamerans ...) när jag läste om hans äventyr.

Jag påmindes också om den röda stenen som jag har på altanen, som är från Ayers Rock-området, som jag och frun besökte 1986 (under ett party i Adelaide på den resan fick vi höra att Olof Palme hade mördats ...). Minnesfragment.

Inlagt 2015-12-25 18:13 | Läst 1242 ggr. | Permalink
Det är väl så att i vissa sammanhang gör man klokt i att inte hala fram en kamera. Horwitz ställde väl från början in sig på att det var ordberättelse som gällde.
Svar från Håkan Eklund 2015-12-27 19:31
Ja, jag misstänker det. Men i något kapitel kommer det nog fram att han tar bilder.
Det är bara det att man själv ser en massa bilder när man läser bra berättelser ...
- hawk