FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Hittade svaret


Port Artur, Åbo. 24.6.2013. Foto: Håkan Eklund.

Ok, på sidan 439 hittades svaret till Arja Saijonmaas boktitel "En ung naken kvinna" som jag stormläst. Ett intressant tidsdokument, om hur förbjudna sånger och poesi skapar oro bland makthavare ...

Boken som mest berör året 1972,  när Arja S med kort varsel blev inkluderad i Mikis Theodorakis gäng för att turnera runt världen och med sång och musik uppmärksamma diktaturens övergrepp i Grekland.

Samtidigt är det en bok om en ung kvinnas överlevnadshistoria. De erfarenheter som Arja S fick från detta intressanta år gav henne de grundstenar som behövdes för en kommande karriär, och som via Theodorakis-musikalen "Mina sånger skall leva när stridsvagnarna rostar" kallade henne till Sverige.

Men tillbaka till den underfundiga titeln som avslöjas i slutet av boken; 40 år senare besöker Arja S Grekland ett antal gånger för att intervjua Mikis T i hans hem. Han är nu 80 +. Hon frågade bland annat: "Vad är hemligheten bakom en melodi?". Theodorakis svarade: "Du förstår, en melodi är som une jeune fille nude, en ung naken kvinna. Du ser henne på stranden, en kort sekund. Sen är hon borta."

Detta på sid 439.

Och nu har jag blivit mycket intresserad av bakgrunden till många av Theodorakis texter, speciellt de som är skrivna i fångenskap, som "Sång om frihet", som en trubadur sjöng vid kompisen Kims kista i ett litet sjukhuskapell för en vecka sedan. Kim och hans fru hade rest mycket i Grekland, och hört denna fina sång på en taverna - men det är en lång historia.

Det finns ett hav som ingen ser
Det finns en grav där ingen dör
Det finns en sol som ej går ner
Det finns en strand i varje själ

- och så vidare.

Nr 175/365.

Inlagt 2013-06-24 13:33 | Läst 3038 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Hej Håkon - Jag ser idag att din rubrik "En ung naken Kvinna" har dragit över 400 läsare!
Respekt som du har forskat vidare och hittat anledning till denna titeln.
m.v.h. Erik / DK
Svar från Håkan Eklund   2013-06-24 18:54
Ja, egentligen är det rätt tragiskt ...
Vad berättar detta om människan?

- hawk

Skriver om

Innehållskategorier

Arkiv