FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

När demokratin monterades ner


Blodrött. Hirvensalo, Åbo 19 augusti 2013. Foto: Håkan Eklund.

Har kommit lite mer än halvvägs genom Putinboken (Mannen utan ansikte) och känner hur  det kokar invärtes; vilket maffiasamhälle som den killen har etablerat!

När schackvärldsmästaren Garri Kasparov skulle turnera runt i landet våren 2005 för att få folk att förstå att Putins avveckling av demokratin inte borde tillåtas fortsätta, såg myndigheterna till att alla möteslokaler förblev stängda för honom, att hotellen var fullbokade och att flygplatserna inte gav landningstillstånd (han hade ett chartrat plan). Allt enligt order från högre ort.

När han sen ändå höll sina tal utanför stängda kulturhus skjutsade lokala poliser ut ligister till mötesplatsen som sen kastade stenar och ägg på shackkungen. Skamligt.

Redan då hade demokratins institutioner avvecklats, allt dirigerades från en enda person ...
Kasparovs knivskarpa hjärna (han behövde inte använda adressböcker och statistik, han kunde memorera allt ...), pengar, berömmelse och energi till trots, var allt bortkastat.
Trots att regimen var rädd för honom - var han (och alla andra kritiker) maktlös mot den kontroll- och polisstat som den nya presidenten metodiskt skapat (och skapar än ...).

Nr 232/365.

Inlagt 2013-08-20 20:11 | Läst 1364 ggr. | Permalink
Fin bild och tack för boktipset - beställt den på biblioteket, verkar vara mkt. intressant läsning. Mvh,LO