FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I bergsbyn


I en by i Trodosbergen, Cypern. 19.4.2012. Foto: Håkan Eklund.

Normalt brukar det alltid bli att hyra bil och köra runt i landskap och städer under dylika veckoresor. Men denna gång ville varken jag eller frun  använda tid, energi, pengar och den stress som det ändå utgör att köra, hitta perkeringar, läsa kartor, hitta fram -  i främmande miljöer.

Denna gång ville bara vara; ändå blev det många intressanta (och superbilliga) utflykter. Sista hela dan for med med en liten grupp på en guidad heldagsutflykt upp till byar och vingårdar i Trodosbergen, och det var verkligen lyckat.

Förutom allt det kulturella, och att vandra runt och hitta vingårdar och små restauranger i trånga små bergsbyar där knappast ens bilar rymdes (härliga miljöer, fotogena!) - lyckades jag hitta de två endemiska fågelarter som finns på Cypern!

Nämligen cypernsångaren (Sylvia melanothorax) och cypernstenskvättan (Oenanthe cypriaca) - båda vackra och rätt lättigenkännliga arter. Med det var resan fulländad! Att få två "lifers" i Europa under en och samma eftermiddag, tillhör inte vanligheterna för mig (när de flesta europeiska arter redan är kryssade ...). Dessutom blev det två ormörnar och annat smått och gott.

Det som däremot var mindre trevligt var den skottlossning som mötte under förmiddagen i en by; det lät precis som på Malta! Och här på Cypern är illegal jakt och fågelfångst på våra flyttfåglar precis lika vanligt  som på Malta. Skamligt!

Inlagt 2012-04-21 22:56 | Läst 2103 ggr. | Permalink