FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I estniska blomstermarker


Laelatu löväng, Läänemaa, Estland 19.6.2010. Foto: Håkan Eklund.

Tillbringade veckoslutet med Artkursen i fantastiska blomstermarker i västra Estland. På bilden ovan  (strax innan himlen öppnade sig ... och bevattningsanläggningen kopplades på ...) kollar vi in Laelatu löväng som är en av de bästa i hela Europa. Sammanlagt omfattas lövängsområdet av 153 ha, av det sköts  30-35 ha på traditionellt sätt. Här har man noterat 470 olika kärlväxter, 30 olika mossor och 23 olika orkidéarter. Rekordet är 76 växtarter på en kvadratmeter!

Med vår egen botanist Esko V (och en lokal guide) betade vi av många intressanta växter under två dygn i området. Med vår fjärilsexpert Magnus Ö tillbringade vi en natt vid en ljusfälla för att kolla in nattfjärilar och däremellan loggade vi in (i olika biotoper) tre sjungande sommargyllingar, två mindre skrikörnar, en kärrsångare och en massa trevliga hagmarksfåglar, som t.ex. höksångare. Dessa marker är mycket kalkrika och påminner mycket om Öland och Gotland i Sverige.

Vid Matsaluviken följde vi länge med när två gamla havsörnar turades om att stressa en flock med grågäss med ungar ute i vattnet, men till slut fick örnarna ge sig. Trötta flög de tillbaka till stranden för att vila.

Vädret var bra i början och slutet; under lördag e.m och kväll drog ett ordentligt regnväder över. Vi bodde mycket mysigt och trevligt på Algallika farm långt ute i fina marker vid vägs ände  http://www.algallika.ee/?c=introduction&l=en

Inlagt 2010-06-23 18:46 | Läst 4302 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Skriver om

Innehållskategorier

Arkiv