FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I gränslandet


Brun björn i gränszonens gränsland mellan skog och myr. Kuhmo 22.8.2008.
Foto: Håkan Eklund.

Odikade myrar med "skogsöar" tillhör ett av mina favoritlandskap. Tyvärr är det en biotop som skogsbruket lyckats fördärva på alltför många ställen. Men där dylika områden finns kvar i naturtillstånd får man en känsla av att tiden stått stilla, som här.

Och med en björn i landskapet känns det som att bli förflyttad långt tillbaka i tiden, innan människan blivit ett lydigt instrument under alla "ekonominissar" som förvandlar vår ursprungsnatur till en vinstgivande produktionsinrättning,
eller innan myndigheterna blev ett lydigt instrument under "ängsligt urbana", som ropar efter bössor när en björn eller varg dyker upp.

Stackars samhälle.

Ett av Lassi Rautiainens "naturfotostudio-ormåden" ligger vid en myr i gränszonen till Ryssland. För vistelse här behövs specialtillstånd från gränsmyndigheterna;  detta är en värdefull fristad för rovdjur - här är jakt förbjuden. Under våra tre nätter i LR:s fotokojor hann vi se ett 10-tal björnar och 2-3 vargar i det här området.

Så här såg det ut första kvällen i kojan, efter ett häftigt regn. En björn har kommit ut ur den skyddande skogen och funderar på tingens ordning. Vi kunde konstatera att björnar inte är rädda för vatten, många av dem simmade i en tjärn som ligger utanför bilden till vänster. Bl.a. en ungbjörn lekte med en trädstam i vattnet under långa pass. Lassi R sade att dessa björnar älskar att äta rötterna till näckros, som de krafsar fram från tjärnens botten.

Inlagt 2008-08-26 10:18 | Läst 11311 ggr. | Permalink