FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I Saharas utkanter


Ett stycke Sahara nära gränsen till Algeriet, 15.3.2010. Foto: Håkan Eklund.

Tyckte att det fick räcka med snö och kyla och drog iväg med fru A ner till Sahara ... Här en mäktig sanddyn just där Sahara börjar, strax söder om Atlasbergen (som skymtar i bakgrunden) i sydvästra Tunisien. Ett underbart vackert område!

En dag åkte vi med en guidad Landcruisertur ut över en saltöken norr om oasstaden Tozeur och besökte ett ställe där delar av filmen Star Wars hade spelats in. Tyvärr trodde chaffarn att han borde köra som en rallyförare, dvs med gasen i botten, när han hade finländare i bilen, och jag missade en massa intressanta ökenfåglar. Lyckades dock identifiera härfågellärka (Alaemon alaudipes) som flög upp nära bilen (har iögonenfallande vingmönster) och vid inspelningsstället (utanför bilden till vänster) fanns några par med ökensparvar (Passer simplex) som enligt "Fågelguiden" inte alls borde finnas i Tunisien. Dock dokumenterade med min kamera ...

Trots att jag och familjen bott två år intill Kalahari (Botswana) och besökt kustöknarna i Namibien kändes nog Sahara som något än mera mäktigt! Skulle gärna återkomma, kanske tillbringa en vinter i en grön dadelpalmsoas här vid ökenkanten för att i lugn och ro lära känna denna unika miljö.

Bildmässigt blev det en del smakprov, men bara just smakprov. Missade dock en mycket speciell bildpotential, som ännu "harmar". Vi hade stannat ute på en enorm Salt Pan (Chott El Jerid) för att kolla in soluppgången när jag ser en man i "munkkåpa" vid vägkanten med en märkligt storörad hund i famnen. Ville inte störa (de vill ju alltid ha pengar när man närmar sig med kamera ...). Hemkommen när jag kollar i litteraturen ser jag ju att mannen hade en ökenräv (fennek) i famnen! Ett unikt ökendäggdjur. Och plötsligt ser jag den otagna bilden, en närbild av en spännande klädd ökenman med ett unikt djur i famnen ... Shit ... De stora öronen är till för att bättre leda bort överskottsvärme.

Det må bli ett nytt besök. 

Inlagt 2010-03-19 20:30 | Läst 4916 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera