FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I samspråk med maestro


Heikki Willamo berättar. Hangö 26.5.2012. Foto: Anita Eklund.

Idag avslutade vi kursen 2011-12 som jag och kollegan Paul Söderholm dragit för Fotoskolan vid Hangö sommaruniversitet. Ett härligt kursgäng, ett fantastiskt ställe (Hangö) och denna gång med två intressanta gästfotografer: Heikki Willamo och Janne Gröning.

Heikki Willamo berättade om sina många fotoprojekt som antingen blivit böcker (hittills 19 st) , eller skall bli böcker. Han illustrerade det verbala med bilder i svartvitt som han numera helt förlorat sig i; och bildspråket har blivit allt mera konstnärligt. Att lyssna till Willamo och låta sig förtrollas av hans bildkonst var en lisa för själen. Under fotograferingen följande dag sågs många spår av Willamos föreläsning ...

Skärgårdsfotografen Janne Gröning berättade om sin väg till fotograferingen, som gick via en total utbrändhet - och hur fotograferingen (som han aldrig tidigare sysslat med) blev den terapi som tog honom tillbaka till ett kvalitativt liv. Och som tidigare affärsman, kan Gröning konsten att sälja bilder - som han förädlat på en massa olika inredningsmaterial och via inredningsarkitekter hittat vägen till många publika-/företagsutrymmen. Han har också i samarbete med andra illustrerat några böcker. Under de senaste tio åren har Gröning hållit 68 utställningar.

Idag fick vi alla utställningsbilder färdiga, som skall visas i Hangö stadsbibliotek sista veckan i juli. Det blev en intressant och omväxlande bildskörd tagna under fyra kursveckoslut i utskärsstaden Hangö (Finlands sydligaste) under fyra årstider.

Inlagt 2012-05-27 19:42 | Läst 5833 ggr. | Permalink
Hangö är underbart! Tog en seriös funderare på att anmäla mig men ser att de första dagarna inte passar min kalender. :-( Men kanske nästa år.
//Ewa
Svar från Håkan Eklund 2012-05-28 22:21
Hej Ewa, kul - ja, Hangö är ett perfekt ställe för en fotograf! Välkommen med nästa år! :-)
- Hawk