FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I trollskogen


I trollskogen, Bromarv, Västnyland 27.8.2011. Foto: Håkan Eklund.

Det är länge sen jag plockat svamp, men nu kunde jag bara inte låta bli. Dessutom smittades jag av det kunnande och den positiva energi som "mina artkursister" bjöd på. Vi hade tagit oss ut till ett avsidesbeläget skogsområde nära havet för att tillsammans med experten Esko V träna artkännedom  (mossor, lavar, svampar och kärlväxter), och plötsligt omgavs vi av kantareller och svarta trumpetsvampar i massor! Det var bara att plocka, kilovis.

Dessutom fanns det gott om blåbär och lingon (de senare är inte mogna ännu). På två ställen hittade vi björnskit, dock inte färsk sådan - detta i sydligaste delen av "Trängselfinland". Härliga skogsmarker med havsvikar, glosjöar, berg och raviner. Ångrade att jag inte hade tagit stativet med, för ordentlig fotografering.

På bilden ovan inspekteras bl.a. svartbräken som växer i skrevor på klippväggen; här kunde vi bra föreställa oss häckande berguv. En nötkråka hördes kraxa från hasselsnår, en högljudd lärkfalk passerade över trädtopparna och några flyttande sparvhökar (och en gök) noterades.

När jag sent omsider kom hem, rensat, stekt och laddat upp med varma svampsmörgåsar och svalt öl blev det en läcker avslutning på dagen! Synd bara att dagsljuset var slut när jag väl var hemma och tömde ut bytet på bordet. Det blev en härlig hög i gult och svart  i alla former och krumbukter - som skulle ha gjort sig bra på bild.



Inlagt 2011-08-29 14:51 | Läst 6001 ggr. | Permalink