FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I utskären


Söderskärs fyr sedd från Fagerö, Nyland, Finland. 22.8.2010 foto: Håkan Eklund.

Har återvänt från ett mycket inspirerande Artkursveckoslut i Borgåtrakten (en vuxenutbildning som jag håller i trådarna för). Under två intensiva dagar frekventerade vi fina marker i de mest skilda biotoper, allt från våtmarker längs Borgå å till torrängar, gammelskog och vindpiskade utskär under ledning av Finlands Naturs chefredaktör Magnus Ö:s ledning.

Och gamla stan i kulturvaggan Borgå är läcker! Ett mysigare ställe får man söka efter; snigelrestaurangen var superb. 

Bilden ovan är tagen under söndagen när det blåste friska vindar, dock varmt och behagligt. Tillbringade dagen med två duktiga och inspirerande entomologer, Anders A och Magnus Ö, den förra en levande uppslagsbok och känd forskare och Naturväktarexpert (= naturprogram på radion), den senare vår lokala expert och guide som är duktig på bl.a. nattflyn som vi fångade på lördagkväll.

Fyren i bakgrunden är Söderskärs fyr som byggdes 1862. Den är 40 m hög och lär ha ett prisma av ovanligt god kvalitet som syntes på 15 sjömils avstånd. Fyren sköttes av en fyrmästare och tre fyrvaktare med familjer som bodde på ön fram till 1957 då fyren automatiserades. Fyren släcktes 1989; allt har sin tid.

Det har bedrivits ejderforskning på Söderskär (fredat område) sedan 1948 med tidsserier som hör till de längsta i hela världen. Det är möjligt att detta forskningsprogram har upphört när den sista entusiasten och forskaren Martti Hario pensionerat sig sen något år tillbaka.

En konfliktunge uppstod 2005 när privata företagare köpte fyren och började köra turister ut till fyrön med början under häckningstid; och det är sällan bra för häckande skärgårdsfåglar ...

Inlagt 2010-08-23 17:38 | Läst 7099 ggr. | Permalink