Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I ruta ett


Från Hirvensaloön, 10 januari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Så är man tillbaka i ruta ett igen - beträffande snön. Synd. Regn hela natten mellan onsdag och torsdag - ännu i morse regnade det. Sen var det slut med det, och med det mesta av snön. Åkte på skoj ut till samma ställe som igår för att notera skillnaden, och just då kom solen fram.

Ok, visst är det kul med sol och ljus - men fotografiskt så var nog allt det spännande vinterljuset borta från igår, och i förrgår. Det blev ingen lång vistelse uppe på berget. Satte en tall helt sonika mitt i bilden för att få lite omväxling i det "tråkiga" ljuset.

Noterade en flock med viggar och storskrakar i vattnet, hörde en större hackspett - och njöt en stund av det vårlika vädret. Fortsatte med att fotografera istappar vid en bergsbrant på följande ö.
Postat 2008-01-10 19:31 | Läst 4135 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Djävulskt


Skärgården utanför Hirvensalo, 9 januari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Djävulskt halt, alltså. Tog mig ut till en ny udde för att fotografera landskap så länge snön ligger kvar. Det har lovats regn igen ... Men det blev två farliga vurpor uppe på berget, höll på att slå sönder både kamerautrustning och mig själv. Ni vet hur det är, nysnö ovanpå isiga klippor, just såna som sluttar, f - n vad obehagligt. Jag vet att undvika snötäckta skarpt sluttande klippor vid stup, halkar man där är man dödens ...

Jag har slagit sönder en kamera genom att halka, en gammal hederlig Canon F1, men det var inte på ett berg utan på ett nybonat kakelgolv i ett hotell i södra Spanien ... Men lika halt var det - men det är en annan historia.

När jag fått bort all våt snö från kamera, kikare och mig själv uppe på berget upptäckte jag att spännskruven på kulleden (på stativet) var borta. Trodde att den lossnat i fallet; tusan vad jag sökte i snön - utan att hitta. Det blev att fota med vidvinkeln (som ovan) på frihand, och med 70-200 mm på stativ, försökte på bästa möjliga sätt hålla fast mojängen så länge jag exponerade.

Också idag halvmörkt, ett tag (när bilden ovan togs) ljusnade det till lite med tunnare moln, men bara för ett ögonblick. Valde att göra bilden svartvit, det finns inte så många färgnyanser ändå.

Trevligt med havsörn i dag också, en gammal fågel passerade (nedanför!).

P.S. När jag packade in hund och stativ bak i bilen hittade jag spännskruven; slutet gott.
Postat 2008-01-09 15:07 | Läst 4235 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ännu kvar


(Samma) Utsikt (igen) från Hirvensalo ö, Åbo. 8 januari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Snön ligger ännu kvar. Jippiiii ... Men temperaturen närmar sig noll, och det är disigt i luften - som gör att det är en ovanligt mörk dag. Tog hunden och vidvinkeln med till samma utsiktsplats som igår, det kändes som om ljuset var mycket trist - men kanske ändå inte. Diset och "halvmörkret" gorde att vattnet blev väldigt mörkt i bra kontrast mot den rena och vita snön.

I morse satt jag vid datorn redan klockan sex, för att hinna få ett skrivuppdrag färdigt med deadline idag. Min vana trogen började jag sent, trots att jag vetat om jobbet i flera veckor,  dvs. började sent i går kväll. Men det lyckades, halv åtta i morse var jag klar. När skall man lära sig ...
Postat 2008-01-08 13:30 | Läst 4234 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Första snön


Utsikt från Hirvensalo, Åbo 7 januari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Äntligen första riktiga snöfallet i Åbo, med riktig "köldsnö", ren, torr och vit snö som hade fallit under natten! Härligt. Minst tio centimeter. Under lugna och fina förhållanden.

Satte på datorn klockan nollsju, jobbade intensivt till tio då jag stack ut. Klädde mig varmt, packade in labradoren i bilen och körde ut till ett berg på en udde här på ön för att fotografera första snön i skärgårdsmiljö genast ljussituationen medgav. Underbar känsla att gå i skogen i en helvit värld, och hunden älskar snö. Han rullar runt i snön, plöjer med nosen, rasar omkring som en nyutsläppt kalv på första vårbetet.

Alltid lika trevligt att se öar täckta av vit nysnö, omgivna av mörkt vatten. Den som kommer in till Åbo med de röda eller vita Sverigebåtarna, passerar i sundet bakom ön på bilden. Mot Åbo åker man till höger i bilden. Det var ganska dåligt fotoljus när bilden togs, 400 ISO med bländare åtta på 1/80 s. Nån dag när jag har tid och ljuset är ok  skall jag släpa med stativet för mera "seriös" landskapsfotografering.

På vägen tillbaka passerade en gammal duvhökshona över vägen, gav intryck av en stor och tung fågel.

Skönt att se Åbo i vinterdräkt, synd att snön bara kommer nån vecka för sent. Så här borde det ha sett ut under julen ... Tyvärr lär den inte ligga kvar allför länge, om gamla streck håller.

Fick besök på jobbet av en engelsk kompis som bor och jobbar i Botswana, men har familjen i H.fors. Pendlar mellan södra Afrika och Finland varannan månad. En prestation i sig.
Postat 2008-01-07 19:39 | Läst 4408 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Samma motiv i annat ljus


Isvass igen, 6 januari 2008, Beckholmen, Hirvensalo, Åbo. Foto: Håkan Eklund.

Kunde inte låta bli att åka ut idag på eftermiddagen och igen kolla isläget vid Beckholmsstranden, som ligger intill fartygsleden in till Åbo hamn. Den friska vinden i kombination med svallvågor från fartyg har i kylan fått vasstråna att se lustiga ut.

Och det är alltid lika intressant att se hur olika typer av ljus förändrar samma motiv. Den här bilden är tagen på samma ställe som bilden nedan (bloggen från igår, dock inte exakt samma del av vassruggen) ungefär samma tid på eftermiddagen - men nu i mulet väder. Resultatet är förstås helt annorlunda.

Spenderade också några timmar vid ett litet översvämningsområde i skogen hemmakring, där jag försökte fånga olika typer av ismönster, infrusna löv och växtdelar. Mycket intressant. Och just som jag pillrar med 100 mm med manuell fokusering så kommer en örn på låg höjd över skogen - på jättebra fotoavstånd till och med för 100 mm, men eftersom allt är insällt på makrofotografering hinner jag inte ställa om för flygande örn ... Jag hade ungefär 4 sekunder på mig, som den var rakt ovanför mig (och hunden).

Fick till några bilder först när den flugit alltför långt undan (fotade via en vägöppning), men tycker mig skönja något ljust  på vingarna vid förstoring av bilden - som kunde tyda på kungsörn, som inte är vardagsmat i Åbo. Harmligt att missa en sån grej.

Hittade idag en intressant bergsbrant med massor av istappar som jag skall ta itu med någon dag med lämpligt ljus.
Postat 2008-01-06 20:31 | Läst 4166 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 Nästa