Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Vänner


Giraffer i Botswana, 19 mars 2006.  Foto: Håkan Eklund.

Det är bäst att mentalt börja förbereda sig för Afrika. Fyra nätter kvar till avresa, sen bär det iväg till Namibien. Det skall bli intressant. Egentligen har jag inte varit i landet på riktigt, endast uppe i Caprivi strip som ligger mellan Botswana och Zambia. En landkorridor som har en kolonial förklaring som jag inte skall gå in på nu.

Annars minns jag ännu mitt första möte med giraffer under mitt första år i Botswana 1992. Jag var ensam i buschen, tog en genväg genom ödemarken från staden Maun (söder om Okavangodeltat) till Kasane i norr. En sträcka på ca 330 km som det tog två dagar att köra. I ettans och tvåans växel, ställvis i lös Kalaharisand. Det var en lämplig hastighet, lätt att stanna när något att fotografera dök upp.

På ett ställe hade jag stannat för att fotografera rovfåglar i skyn, när plötsligt en flock med giraffer dök upp. Minns ännu hur de tittade nyfiket på mig med sina långa halsar. De kändes helt enkelt onaturligt långa.

Bilden ovan tog jag under ett veckobesök i Botswana 2006 då jag besökte mitt gamla projekt i huvudstaden Gaborone. Ett veckoslut fick jag skjuts med en gammal kompis upp till buschen 300 km norr om Gabs.
Postat 2008-04-10 21:03 | Läst 11275 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En tidstjuv mindre


M/s Isabella på väg in till Åbo, 5.4.2008.  Foto: Håkan Eklund.

Eftersom det analoga tevenätet släcktes i Finland i början av mars i år är den dumburken äntligen tyst och mörk. Härligt! Vi har tagit timeout för en tid, det digitala får vänta. Det är ju ändå mest bara strunt som visas, och en jäkla tidstjuv har teven alltid varit.

En tillvaro utan teve ger mera tid för kreativa saker och vardagsrummet känns igen som en del av ett privat hem, och inte längre ett blodigt slagfält där all världens ondska tränger in med ljud och bild. Istället har våra ungdomar börjat låna hem dvd-filmer som är ett mera selektivt sätt att ha visuell underhållnining - för den som är intresserad.

Nu  känns också tidningarna igen intressanta, som i gamla goda tider - de har till och med nyheter som känns färska. Vill jag kolla läget i realtid är ju nätet en perfekt infokälla. Eller radion.

Läser just nu ett meddelande på nätet att Viking Lines passagerarfärja M/S Isabella har åkt iväg från Stockholm fyra timmar försenad efter ett elfel i morse. Anländer till Åbo halv elva i kväll. En liten lokal nyhet som bara berör passagerare och personal. Normalt kommer ju fartyget till Åbo i solnedgången så här års.

Bilden ovan tog jag senaste lördag; ön i bakgrunden är en del av min ö (Hirvensalo).

Ikväll upphörde regnet, det har ju regnat non-stop i två dagar.
Just nu mörknar det, och himlen är djup blå. Blir säkert en fin morgon i morgon ...

Postat 2008-04-09 20:06 | Läst 11491 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Inför natten


Kvällsblomma, Hirvensalo 7 april 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Idag har det regnat hela dagen och jag har inte tagit en enda bild. Det är mycket sällsynt. Illustrerar istället med en blåsippa från igår kväll, när det var läggdags för blåsippan.

Det är brådis just nu med att få allt klart med årets andra tidskriftsnummer innan jag åker med Andy Horner & co till Namibia nästa vecka. Det skall bli superkul. Har ännu inte hunnit fundera så mycket på det hela; kanske beror det på att jag ändå tillbringat 2,5 år i Afrika - jag vet vad som väntar.

Men det blir ett kärt återseende. I Afrika är det lätt att trivas om man har rätt attityd till människorna, klimatet, livsstilen och att det mesta inte är som hemma. Jag har också massor av fina djur- och fågelbilder från tidigare, mest från Botswana, dock på dia.

Känner därför inget större tryck på det bildmässiga och tänker inte heller släpa med någon större arsenal i utrustningsväg.
Postat 2008-04-08 22:15 | Läst 11101 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Förhistorisk mark


Utsikt från en bronsåldersgrav, Kakskerta 6.4.2008. Foto: Håkan Eklund.

Senaste natt anlände sädesärla, taltrast och rödvingetrast; noterades under morgonsessionen med hunden. Det är sånt som man lägger märke till när man är ute  flera gånger per dag.

Mulet och regnigt, det senare är bra för att binda allt damm längs vägar och gator. Egentligen riktigt skönt vårväder. 

Gjorde en eftermiddagstur till bronsåldersgraven på grannön Kakskerta. Alltid lika spännande att föreställa sig att här uppe på berget fanns människor för 3500 år sen; hur såg de månne ut? Vilket språk pratade de? Hur såg deras hus och båtar ut? Ändå - samma finslipade urbergsgolv uppe på berget är det samma som de trampade.

Ett stopp vid Friskalaviken ett stenkast hemifrån gav bölande rördrom och en vackert bländvit salkskrakhanne.
Postat 2008-04-06 15:26 | Läst 11179 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Som en korkskruv


Utsikt från Runsala, i bakgrunden Hirvensalo. 5 april 2008. Foto: Håkan Eklund.

Gjorde en kvällstur ut till Kuuva udde på ön Runsala. Kollade in en tall krokig som en korkskruv. En stund senare kom Viking Lines m/s Isabella förbi, men då hade jag bytt ställe. Bra att känna till tallen som kan behövas som förgrund till båtbilder i något skede.

Det är alltid lättare att fotografera i marker som man känner bra till, då är det bara att passa på när ljuset är det som man vill ha. Åtminstone bra som övningsobjekt.

Annars en råkall dimma halva dan, klarnade upp mot kvällen - men fortfarande kyligt. Igen krävdes handskar och varm luva ...
Postat 2008-04-05 20:34 | Läst 11129 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera