Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Grönland är fantastiskt


Fotogänget vid Isfjorden, Ilulissat, Grönland. 9.8.2008.
Kursledaren Andy Horner längst till höger. Foto: Håkan Eklund.

Har tillbringat en vecka med vår naturfotokurs i ett helt fantastiskt islandskap på västra Grönland; här kan man studera ursprunget till vårt eget skandinaviska landskap som också i tiden genomgick samma process när inlandsisen småningom smälte. På Grönland kan man gå 10 000 år tillbaka i vårt eget landskap, liksom. Ett helt makalöst område som är svårt att beskriva med ord.

Här på bilden ovan som togs senaste lördag är vi på vandring längs en nyinvigd naturstig som delvis går längs en fjord som är fyllt med isberg som kalvat från en glaciär, en av många vid inlandsisens "frontlinje". Småningom tvingas fragmenten av isbergen från inlandsisen ut i Diskobukten utanför staden Ilulissat som året runt pryds med omkringflytande isberg, idag en stor turistattraktion.

Det blev härliga dagar med intensivt solsken (förutom två regndagar) och massor med strövtåg i bergig terräng; har gått ner två kilo under en vecka - de kilon som kom till på mysiga restauranger under en semestervecka i Polen.
Eftersom vi har tältat och ätit "Trangiamat" blev det rätt billiga dagar på Grönland, dessutom naturnära till tusen. Underbart. Till Grönland åker jag tillbaka precis när som helst; rekommenderas!
Postat 2008-08-12 19:50 | Läst 7676 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Iväg igen


Hallon (Rubus idaeus), Hirvensalo 1 augusti 2008. Foto: Håkan Eklund.

Inga blåbär finns det i mina strövområden, de både frös och torkade bort. Men hallon finns det - en tvåårig växt som skjuter skott det första året och ger frukt det andra.

Hallonbusken är en av de bärväxter som klarat landskapets omformning och strukturomvandling bäst. De har gynnats av kalhyggen och andra skräpmarker som det finns gott om idag.

Enligt boken "Kan man äta sånt" är hallonvin en uppskattad specialitet i Ryssland och Litauen; har aldrig själv smakat sådant.

Ok, nu har jag packat färdigt för en veckas fotoresa på Grönland - åker tidigt i morgon bitti. Först från Åbo till Sthlm, sen till Köpenhamn - och så över till Grönland. Där har jag aldrig tidigare satt min fot. Det skall bli kul.
Kollade mina minneskort, har sammanlagt 32 GB - det må räcka.
Postat 2008-08-03 22:15 | Läst 6501 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gatukonst


Jonglör i Krakow, Polen. 24.7.2008. Foto: Håkan Eklund.

I storstäder utomlands är det kul att gå omkring med kameran; det vimlar ju av motiv som inspirerar till fotografering. Det känns lite mera "tryggt" att fotografera vilt främmande människor i andra kulturer än hemma (här får man hastigt en stämning på halsen, känns det liksom - om man inte frågat lov ... ).

I större städer med många turister är det också  lätt att smälta in i stora människomassor. Den här killen poserade förstås för pengar, och han fick nog några zlotyn i sin hatt.

Trots att jag inte här hemma sysslar med gatufotografering förstår jag nog charmen med denna typ av motivområde. Det skulle vara superlätt att hamna på kroken ...   

Postat 2008-08-02 11:48 | Läst 6397 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4