Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ont om ljus


Orienteringskontroll i skogen. Hirvensalo, Åbo 16.11.2008.
Foto: Håkan Eklund.

November är inte precis någon favoritmånad för mig. Överlevnadskonceptet handlar om konsten att programmera om sig, både fysiskt och mentalt. Plötsligt blir hemmet, familjen, böckerna och datorn viktigare än vanligt. För ensamma och utstötta måste ju denna tid vara ett helvete, när alla bara försvinner inomhus. Plötsligt känns också den urbant upplysta miljön med alla sina aktiviteter mera attraktiv än rurala miljöer.

Idag igen mulet och vått med ett  dunkelt och tråkigt ljus på 800 ISO-nivå. Det enda sättet att känna ens en gnutta fotoinspiration var att "röra till det". Besökte ett trevligt skogsområdet med en massa fina berg där hunden kunde springa fritt, och han njöt för fulla muggar.

Jag stannade upp för ett passerande "meståg", som på en gång gav liv åt skogen: trädkrypare, kungsfågel, blåmes, talgoxe, tofsmes och svartmes kunde urskiljas.

Måste ta mig i kragen och börja gå på gymmet igen; trots att jag är medlem och betalar för varje månad har jag faktiskt inte varit till gymmet sen i våras ... Allt spring i markerna har gett mig tillräckligt med stimuli under ett halvår, men nu känner jag att det inte räcker längre .
Postat 2008-11-16 15:13 | Läst 3165 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mr Lightroom på turné


Patrik "Mr Lightroom" Larsson i Helsingfors, 9.11.2008. Foto: Håkan Eklund.

Tillbringade två trevliga kursdagar med Patrik "Mr Lightroom" i Helsingfors. Han höll en Lightroomkurs för "mitt Artkännedomsgäng". Nyttigt, lärorikt och inspirerande. Detta med kunskap och färdighet att hantera dataprogram är en bottenlös tunna, det finns så mycket att lära.

Vi avrundade lördagen med en pubrunda både före och efter middagen på Mt Everest (nepalesisk restaurang). Kul att i timmar kunna sitta och prata foto, resor, projekt och (foto)livet i största allmänhet.

Patrik är en duktig naturfotograf och fotolärare (www.grandimage.net) bosatt i Strömstad.

Avslutade lördagnatt med lässtund på hotellrummet. Senaste nummer av Vår Fågelvärld innehåller några mycket intressanta artiklar om gråspett. Speciellt gillar jag Bosse Forslings artikel som handlar om 25 års studier av arten i gränstrakterna mellan Gästrikland och Hälsingland; i det materialet hittade jag mycket ny kunskap som jag inte tidigare läst om någon annanstans.
Postat 2008-11-08 21:41 | Läst 3453 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Modern upptäcktsresande


Patrik "Pata" Degerman på toppen av Mt Sisu. Åbo Akademi 6.11.2008.
Foto: Håkan Eklund.

Igår och idag pågår Kompetens 2008 som arrangeras av Fortbildningscentralen vid Åbo Akademi (http://www.kompetens.fi/). Det är en tvådagars konferens som handlar om ledarskap där olika kategorier av ledare delar med sig av sin erfarenhet.

En trevlig och kunnig inspiratör, som var med i går, är Pata Degerman, som titulerar sig upptäcksresande. En av de få i Finland som faktiskt lever på det. Det senare i form av 150 föredrag och bildvisningar per år där han drar paralleller mellan upptäcktsresor/äventyrsprojekt och organisationers och företags projekt med teamarbete, delmål och mål.

Under extrema förhållanden, som på bilden ovan där en okänd bergtopp på Antarktis bestigits (och fick namnet Mt Sisu), krävs alla de ingredienser för att lyckas. En enda svag länk kan betyda död och förintelse.

Pata har äventyrat i Antarktis två gånger, klättrat i Himalaya, Grönland, Svalbard, kämpat genom djunglar i Amazonas, Borneo och Afrika etc.

Och han var en förbaskat underhållande kille, vi fick skratta så att magmusklerna värkte - som också är skönt. Det är ju ibland en sällsynthet i dagens stressamhälle.

  
Postat 2008-11-07 11:09 | Läst 3334 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mera målning


Stubbåkern vid Uggleskogen, Hirvensalo 5 november 2008. Foto: Håkan Eklund.

Ja, ja - mera "Terje" säger kanske någon, räcker det inte nu? Nej, jag har insett hur förbaskat roligt det är att leka med kameran, och det är just Terje som är orsak till det!

Det var ett synnerligen tråkigt ljus efter solnedgången när jag var ute med hunden i kväll. Inget speciellt att fotografera; det mesta har jag ju ändå avbildat längs mina stråk. Men se, det är här Terje H kommer in i bilden - och jag börjar med ens förstå att en naturfotograf som han, som hållit på i åratal. Ibland blir man säkert lite trött på helt "vanliga" bilder. Det är då experimentlusten kommer framkrypande. Så är det väl för de flesta konstnärer.

Och den här stubbåkern blev genast lite mera hemlighetsfull så här; det tog bara en tiondedels sekund att göra målningen. Måste kännas tröstlöst för riktiga målare, som får använda timmar för samma sak ...

En helt annan sak, fick idag länken till teveprogrammet som gick på FST5 senaste lördag, där Kerstin Ekman, en forskare och jag filosoferar kring hennnes vargfilm (inspelat olika tider). I en fras berättar hon om en vän som dödats av en björn, han var jägare - skulle ha varit kul att veta vad som hände, olyckan skedde säkert i samband med jakt, att döda eller dödas ...
Här är länken:
http://arenan.yle.fi/toista?id=1625502
Postat 2008-11-05 18:33 | Läst 3296 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fina nyheter


Höstlig väg till badstranden vid Brinkhall,  Kakskerta, Åbo. November 2008.
Foto: Håkan Eklund.

Skönt att för en gångs skull få vakna till positiva utlandsnyheter, att demokraterna vann valet i USA!

Trots att McCain säkert skulle ha varit miljoner bättre president än Bush, så är det en viktig markering som folket nu gör - att inte ge förnyat förtroende åt det  parti som under åtta års tid fört en sån inkompetent finans- och utrikespolitik att landet är mera skuldsatt än någonsin. Och dessutom kastat bort enorma summor på ett krig som kom till under falska premisser och som inte gjort världen ett dugg säkrare. Tvärtom. 

Att hela världsekonomin dragits med i ett ekonomiskt fritt fall orsakat av amerikanska finansgiribukars "blufflånepaket" gör att många idag applåderar nytt ledarskap. Det att republikanerna orsakade en banksocialisering av enorma mått visar att de till slut högg sig i benet.

"Den som fikar efter mycket mister ofta hela stycket" säger ett gammalt ordspråk. Så sant.
Postat 2008-11-05 14:04 | Läst 3244 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera