Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ölandsinstallationer


Skördetid på södra Öland, 17.8.2009. Foto: Håkan Eklund.

I augusti är det skördetid på Öland och fälten är för en kort stund fyllda med de finaste konstinstallationer!
Innan alla dessa halmbalar transporteras bort hinner de pryda många fält, med Östersjön som fond. Vackert!

Det är inte på många ställen längs östkusten där fälten som här går ända ner till ett öppet hav. Nästan. Väl ute vid stranden möter ett bälte av betesmark och havsstrand. En regnig kväll var de fyllda med arktiska vadare. Uppe vid åkerkanten ett hundratal ljungpipare, myrspovar och småspovar. Nere vid vattenbrynet kärrsnäppor, spovsnäppor, kustsnäppor, brushanar och ett tiotal andra arter.

I diktboken "Allt beror på vingar" (2003) inleder Niklas Törnlund dikten "Skådarna på udden" med följande rader:
"Vi vet var vi befinner oss:
halvvägs mellan Sibirien och Senegal,
bland brushanar i slakbankarnas gästhamn
där kärrsnäppor slåss om havsborstmaskar
medan svavelbubblor stiger
ur rosabruna ävjebottnar ...".
Postat 2009-08-19 22:30 | Läst 4326 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Där himlen är hög


Stora Alvaret, Öland. 14.8.2009. Foto: Håkan Eklund.

Ett ställe dit jag kunde flytta när som helst är Öland! Det mesta som finns på ön tilltalar mig: det öppna landskapet, fågelstråket, bebyggelsen, fornhistorien, Ottenby, Naturbokhandeln. Allt!

Kom idag hem efter några dagar på Öland med Artkursen. Vi bodde på Ottenby vandrarhem och var med på några högklassiga naturvandringar med experter från fältstationen i Skogsby (www.portentillalvaret.nu).
Däremellan gjorde vi egna utflykter, främst till vadarstränder där det vimlade av sibiriska vadare. 

Trots att jag besökt Öland ett tiotal gånger tröttnar jag aldrig på detta ställe. Kände hur det kittlade i avtryckarfingret beträffande landskapsfotografering, men hade aldrig tid att ställa upp kameran på stativ och jobba "på riktigt". Som kursledare och chaffare gällde det att sköta andra saker än att själv fotografera. Men jag tänker komma igen, ensam.

En dag prövade vi på öns matspecialitet kroppkakor, men dem gillade vi inte speciellt mycket. Däremot var raggmunkar med fläsk en positiv upplevelse! Det var rejäl "bondmat".
Postat 2009-08-18 22:40 | Läst 3956 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vacker stjärt


Lavskrika (Perisoreus infaustus) med sina fina stjärtfjädrar, Närpes, Finland 11.8.2009. Foto: Håkan Eklund.

Har tillbringat ett dygn med Finlands duktigaste lavskrikforskare B-G. Lillandt som i decennier studerat denna barrskogsdoldis här i sitt sydligaste utbredningsområde längs västkusten i Kristinestad och Närpes,  i södra svenska Österbotten. 

Väckning 03.45 i morse, sen iväg i gryningen till ett skogsområde där det gällde att kolla av olika revir där B-G lockade fram fåglarna, läste av färgringar med tubkikare, fångade en omärkt fågel (bilden ovan) som mättes och märktes. Och mycket annat intressant.

Lärde mig mycket nytt om denna trevliga fågel som för en ojämn kamp mot det produktionslandskap som våra skogar förvandlats till. Till lavskrikans skogsekologiska behov hör skägglavsbeklädda granskogar, som det finns allt mindre av.
De flesta skogsområden (primärskogar på gammal havsbotten) har undan för undan börjat likna tråkiga råvarulager med unga, risiga tallar och där har allt fler taigaarter fått stryka på foten.

Här finns mera att läsa om lavskriksprojektet: http://www.saunalahti.fi/~retki/linnut/lavskrika/

Lavskrikorna i detta område lever ett mycket undangömt liv, de verkar till och med vara rätt skygga. Alltså inte sådana  sällskapliga "brasvänner" som släktingarna uppe i norr tycks vara. Och i dessa skogar är det ingen ornitologträngsel; möter man en ornitolog är det antingen lavskrikforskaren Lillandt eller en kollega som studerar duvhökens liv och leverne.  
Postat 2009-08-11 21:49 | Läst 5919 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Lättklädd


Tupplur i solen, Runsala, Åbo 9 augusti 2009. Foto: Håkan Eklund.

Konstigt hur man känner sig halvt suspekt när man vandrar omkring med kamera och teleobjektiv på en allmän badstrand ...

Men det kan inte hjälpas, behöver bilder från olika årstider för ett projekt i Åbo, och insåg att jag inte fotat på stadens badstränder och soldyrkarställen.

Tog fru A med som alibi, och vandrade runt några timmar på fina klippor ute på Runsala. Förstås var det massor med solbadare i detta fina sensommarväder som vi haft en vecka.

Eftersom man inte så där bara kan fota människor som kan kännas igen, gällde det att välja vinklarna väl. Här ett smakprov. Tjejen hade somnat, och boken hade ramlat ur handen. Härligt.

Ändå inser jag att det är enklare att fotografera björnar och vargar än att fota medmänniskor.
Postat 2009-08-09 22:38 | Läst 3839 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Avvänjd


Intill dammig skogsbilväg, Oravais, Kimo, juli 2009. Foto: Håkan Eklund.

Konstigt vad det känns svårt att ta sig tillbaka till datorn efter en lång härlig sommar ute i det fria. Känner mig helt avvänjd från bloggande och datorjobb.

Kanske bra för ögon och själ att ha en längre paus.

Har upplevt några riktigt varma och fina sommardagar här i Åbo, ändå är själen uppe i urskogarna i norr - har vänner som just nu sitter i Lassi Rautiainens björnfotogömslen där de har björn och varg i sökaren. Oj vad jag längtar dit upp ...

Har också haft en fotopaus över sommaren, vet inte varför? Det vimlar ju av motiv, men kanske det är det som är problemet, att man drunknar i alternativ? Jag vet att jag borde skapa ett eget projekt, att ringa in något riktigt specifikt att dokumentera. Då är det lättare att  få något gjort. Tror jag.

Städade min "studio" (arbetsrum med "bibliotek") och fick äntligen ordning på mina böcker och tidskrifter (i tusende ...). Märkte att jag saknade en massa Camera Natura, tack och lov fanns de flesta ännu att köpa som lösnummer. En härligt tidskrift; Nordens bästa i när det gäller naturfoto (www.cameranatura.se).

Postat 2009-08-07 17:04 | Läst 3891 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera