Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

President Halonens naturbilder


Två av president Halonens utställningsbilder i Finlandiahuset, H.fors 19.10.2010. Foto: Håkan Eklund.

Jag hade visst lovat i en bloggkommentar att visa några av president Tarja Halonens naturbilder som hon hade utställda vid naturfotoevenemanget "Vuoden Luontokuva 2010" (= Årets Naturbild) i Helsingfors i oktober. Bilderna som var utskrivna på canvas höll en mycket hög standard.

I en artikel i kvällstidningen Ilta-Sanomat (18.10.2010) hade en redaktör bett fotoläraren Andy Horner att ge bildkritik på bilderna, han var positivt överraskad över hennes öga för bildkomposition. Speciellt bilden till höger gillade han. President Halonen hade tagit bilderna på Galapagosöarna i augusti. Jouni Klinga som är chefredaktör för de finska naturfotografernas medlemstidskrift "Luontokuva" arrangerar naturfotoresor till Galapagos; jag gissar att presidenten var med på en av de resorna. Kul att ha en president som är intresserad av natur/naturfotografering!

Hon är också en ivrig amatörkonstnär som målar i olja.

Några av utställningsbilderna auktionerades ut under galakvällen 19.10. En av bilderna gick för 1000 euro, en annan för 600 e. Pengarna gick till naturskyddet på Galapagos.

Postat 2010-11-10 16:58 | Läst 2630 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Sista ljuset


Runsala, Åbo 7.11.2010. Foto: Håkan Eklund.

Ju mer man fotograferar desto mera ser man i ljus, dvs. ser bilder och bildmöjligheter i olika ljus. Irriterande om man inte har möjligheter att fotografera, men om man har tid och lust, som i går kväll, då är det bara att köra till.

Såg en massa dramatiska moln i snålblåsten när solen började gå ner. Åkte ut till en strand på grannön för att kolla om det fanns lämpliga motiv. Och det blev bråttom, den här tiden på året går solen snabbt ner. Hamnade att gå en kilometer ut till en udde och hade stativet uppriggat just när solen höll på att försvinna bakom horisonten. De sista solstrålarna lyste upp några tuvor med torrt gräs (glömde att artbestämma ...)  och hann med några bilder innan ljuset försvann.

I bakgrunden skymtar "industrirök" från grannstaden Nådendal.

Sen fick det bli vågor och moln med ännu längre tider. I ett lugnare tempo. Senare på kvällen kom första snön, bara ett tunt vitt "täcke" med lätta små runda hagelliknande korn. Som var kvar ännu i morse.

Postat 2010-11-08 13:15 | Läst 2324 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Tryggt i dimma


Skolpojkar längs dimmig skolväg. Hirvensalo, Åbo, 2.11.2011. Foto: Håkan Eklund.

Brukar då och då reflektera över lyxen av att leva och bo i trygga samhällen. Speciellt under morgonens hundpromenad njuter jag av att se små barn cykla eller gå till skolan, alldeles ensamma., eller i små sällskap, som killarna på bilden ovan. Också ettor och tvåor tar sig själva till skolan som ligger i grannskapet. En lyx som inte är alla förunnat.

På de flesta ställen ute i "stora världen" är det bara inte möjligt - åtminstone är det inte tryggt för barnen att vara ensamma i trafiken. Eller bland främmande människor. Här i Norden är det säkert många som aldrig reflekterar över det, utan tror att det är helt "normalt". Visst, det borde vara normalt, men det är det tyvärr inte. I många samhällen bor folk i "bubblor", hemmet är en sådan, skolan är en sådan, jobbet är en sådan, olika aktivitetsplatser är sådana - och mellan bubblorna skall det åkas bil. Utanför bubblorna är det otryggt ...

Postat 2010-11-05 13:42 | Läst 2337 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera