Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I utskären


Blå timmen i Utö fyrsamhälle, 21.1.2012. Foto: Håkan Eklund.

Kom idag hem från ett härligt veckoslut ytterst i havsbandet. Naturfotoföreningen BioFoto Finland höll sitt andra årsmöte på ett för dessa förhållanden lyxigt Utö Havshotell (med ett ypperligt kök med kock från Estland). Vi hade bokat hela hotellet för oss själva där vi mådde gott under dygnets mörka timmar. Under de fotoljusa timmarna strövade vi omkring på ön och fotograferade. Vädret och fotoljuset var omväxlande och spännande, bättre tur kunde vi knappast ha haft. Vi hade ju bara en dag på oss att fotografera.

På bilden ovan håller det på att bli mörkt, ett kort snöväder har plötsligt prytt landskapet i vit skrud (det var helt snöfritt ända till kl.13.30 på lördagen) som kändes som en lottovinst för oss alla. Med ens kom det karga landskapets alla former fram, härligt.

Det fanns gott om fåglar på ön. Stora flockar med sidensvansar, gråsiskor, trastar, 1 hornuggla, 1 fjällvråk, 1 havsörn, enstaka rödhakar, sjöfåglar och så vidare.

Och vilket nöje att inte höra trafik, att inte behöva trängas bland stressade och upptagna människor. Ett ypperligt sätt att ladda batterierna.

Årsmötesaktiviteten visade att BioFoto Finland börjar få styrfart - som bådar mycket gott för framtiden. Vår ambition är inte att bli en stor förening, utan en mysigt och sporrande organisation där alla trivs med varandra och med att fotografera natur.

Stängde nyss teven och presidentvalvakan: inser att toleransen är den största vinnaren i och med att Pekka Haavisto (grön) blir utmanare till Sauli Niinistö (saml.) i den andra omgången. Det kommer att bli en spännande duell!

Postat 2012-01-22 21:23 | Läst 1934 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Oförtjänt lätt


Subarktisk djungel, Hirvensalo 20.1.2011. Foto: Håkan Eklund.

Höll på att missa den tjugonde årsbilden, har ju lovat mig själv att fotografera några bilder precis varje dag - och det är inte alltid så lätt att komma ihåg. Men att ständigt söka motiv skärper sinnet, är jättekul!

Tog hunden och kameran och gick ut på en kort promenad strax innan det blev mörkt.
Lite mera snö hade fallit , passerade en skogskant med ett sälgbestånd som fick bli motiv med snö som fastnat på de skrovliga stammarna: valde en långsam slutartid, viftade till lite med kameran - och "konstverket" var klart. Oförtjänt lätt.

Sen gällde det att packa för årsmöte på Utö, ytterst i havsbandet som kräver två timmar med bil och fem timmar med båt.  Mera om det senare; nu måste jag följa med valvakan för presidentvalet ...


Postat 2012-01-22 19:27 | Läst 2090 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

FS död eller inte


En som älskar snö. Alpskogen, Hirvensalo. 19.1.2012. Foto: Håkan Eklund.

Läste en blogg (http://www.fotosidan.se/blogs/malinks/jag-ar-tillbaka-2.htm) där det diskuterades om att FS känns "död" för att många inte får bra och konstruktiv bildkritik på sina bilder.Hmmm, är det verkligen så?

Jag tycker att den som vill ha bra och konstruktiv bildkritk skall gå på fotokurs med bra lärare, som har till uppgift (och betalt för det) att vara coach, lärare och bildkritiker. Idag finns det ju en uppsjö av fina fotokurser i de flesta delar av Norden. Att ge bildkritik kräver både kunskap, pedagogisk insikt och en stor gnutta "vett och etikett", annars är risken stor att man gör mera skada än nytta.

Att som en vanlig betalande FS-medlem börja sätta ner en massa tid att ge bra/konstruktiv bildkritik är inte alltid det som man vill syssla med. Det är beundransvärt att många ändå tar den tiden, och en del är duktiga på att ge konstruktiv kritik - men det är ju inte något som är självklart. Allt är ju frivilligt.

För mig känns inte FS död, inte så länge bildflödet flödar ...
FS och en mängd andra "utländska" sajter fungerar däremot som en stor inspirations- och kunskapskälla för mig; att titta på bilder är en viktig del av att själv utvecklas som fotograf.

Själv nöjer jag mig med att föra en virtuell fotodagbok via min blogg, som gör att jag tvingar mig själv att hålla både ord- och bildhantverket levande. Allt som har med hantverk att göra kräver ju en ständig övning, det är de flesta hantverkare eniga om.

Postat 2012-01-19 21:10 | Läst 2727 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Självporträtt


Jobbat övertid; längtar ut. Arken, Åbo 18.1.2011. Foto: Håkan Eklund.

Det blev igen en lång dag. Insåg plötsligt att jag var ensam i huset. Så går det ofta när man trivs med det man gör, att man glömmer klockan.

Kom också på att jag glömt att ta dagens bild - jag har ju lovat mig själv att ta några användbara bilder per dag under hela året. Hade kameran på stativ i kontoret, undrade om det fanns motiv inom räckhåll så att jag inte skulle behöva kliva ut ur bilen när jag en gång kommit iväg. Kollade in den glastäckta "gångbron" till nästa hus, och ser mest mig själv i spegling. Blir ett lagom spöklikt självporträtt i det tysta huset. Fönstren mittför bröskorgen kommer från studentbiblioteket i byggnaden nedanför, bra symbol - jag är ju en bokälskare.

Har nu börjat läsa en reabok som heter "Stora boken om familjebilder" (2010) av Björn Axel Johansson med Jacob Forsell som bildredaktör och fotograf. Först tyckte jag att boktiteln lät aningen ointressant, men upptäckte sen att det faktiskt är en pärla till faktabok. Egentligen är det fotohistoria all igenom; inget under - förlaget är Historiska Media (www.historiskamedia.se). Suverän för att få ett helhetsgrep om fotografins utveckling genom tiderna tack vare bra dispostion och layout!

Blir påmind om att färgbilder på papper (negativ färgfilm) slog igenom så sent som i början av 1960-talet!

Postat 2012-01-18 22:12 | Läst 2397 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Upptäckte en målning


Arken I, Åbo Akademi, 17 januari 2012. Foto: Håkan Eklund.

Kanske var detta arkitektens avsik? Att med allt glas skapa en målning? Hur som helst, jag upptäckte målningen först idag, trots att detta i många år varit min arbetsmiljö.

Mitt kontor hittas i byggnaden som speglas till höger i bilden. Tidigare höll jag till på den sida som vätter mot denna öppna plaza (inkl. uteservering)  som var en frestelse till målning under varma dagar med lättklädda unga studenter.

Nu har vi alla i våningen flyttat till den motsatta sidan, som är mera neutral - där man tittar in i en annan vägg ... Men då är det åtminstone lätt att koncentrera sig på jobbet.

Postat 2012-01-17 16:41 | Läst 2283 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa