Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I Nicosia


Vid en avstängd gata (=gräns) i Nicosia, Cypern. 18.4.2012. Foto: Håkan Eklund.

En god sak med att resa är att man blir nyfiken på ett lands historia och kultur. Som på Cypern. En dag i Nicosia vandrade vi omkring i gränskvarteren till den turkiska delen av ön och fotograferade spår från kriget 1974.

Visst minns jag en del av allt det som i tiden skrevs om landet, har i olika sammanhang träffat killar som varit FN-soldater på ön, men det mesta har förstås drunknat i nyare information. Nu när man var på plats måste jag bara kolla upp i guideböcker vad som verkligen hände när ön delades, och varför.

Innan vi tog bussen tillbaka till Agia Napa (t/r kostade 4 euro, för en tripp som räckte 1 h 15 min ena vägen ...) satt vi en halvtimme på en lokal Taverna som var fullpackad med lokala lunchgäster. Skulle såååå ha haft lust att fotografera i köket, den korta och trevliga ägaren (serverade) och gästerna ... men till det skulle man behöva tid att skapa den relation och acceptans som skulle behövas. Den tiden hade jag inte (bussen skulle gå om 30 min), och ville inte heller smygfota. Inser dock att de bästa motiven hittas bland människorna ...

Postat 2012-04-21 22:04 | Läst 1728 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

För mycket daltande


Självporträtt i Larnaca, Cypern. 16.4.2012. Foto: Håkan Eklund.

Bara så skönt att vara i en ny miljö. Tog idag lokalbussen in till Larnaca (en timmes resa, kostade 2 euro), bara vandrade runt med kamera och "open mind". Här en bild från strandpromenaden; först på bilden märkte jag att fotografen själv också fastnade ...

Igår mulet och svalt, idag soligt och varmt. Massor med skandinaver här på ön. Förutom alla turister så lär många tusen bo här året om (500 finländare, mångdubbelt fler svenskar).

Har sett svensk o norsk tevekanal i hotellrummet, sett en massa snö i Sverige ... Huuuuuuuu.

Har ocksa sett Utöyamördaren på teve idag - tycker att en sådan som han borde sitta i randiga fångkläder med händer i handbojor (att han inte kan göra extremisttecken ...)  och med allt hår bortrakat pa huvudet ...

Har en känsla av att det blir en massa daltande innan domstolen är klar med honom. Norrmännen borde stifta en speciell lag för Breivik, där han skulle fråntas alla de rättigheter som andra (mera normala) fångar har. Om han nu tänker börja använda fängelset som ett postkontor och HQ för sina anhängare, då har något slagit fel i våra samhällen - där vi låter onda krafter missbruka våra rättsstaters demokratiska värderingar.

Postat 2012-04-16 21:45 | Läst 2150 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Skönt med omväxling


Skymning i Agia Napa, Cypern. 15.4.2012. Foto: Hakan Eklund.

Tredje dagen på Cypern. Lagom temperatur, dvs shortsväder. Sitter just nu på Tommys Pub i Agia Napa och smuttar pa en lokal öl och ser hur skymningen sänker sig över havet.

Har sett en del intressanta fåglar, bl.a. två alpseglare. Iddes inte ta med dator. Laddar ner bilder när jag kommer hem. Iddes inte ens ta med något baggage, några extra små plagg i fotoryggsäcken - behövs något till är det bara att köpa. Fattar inte vad folk har i sina stora kappsäckar när de kommer till dylika ställen, där man inte just behöver något . . .

Skönt att bara vandra omkring på dagarna och ta nån bild då och då. Att bara vara.

Postat 2012-04-15 18:04 | Läst 1912 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ett obligatorium


Tussilago farfara. Skansen, Åbo 12.4.2012. Foto: Håkan Eklund.

Det är konstigt hur viktigt det ändå är med ritualer, som att återigen ta bilder på sådant som man redan har massor av bilder på, som de första vårblommorna (tussilago, blåsippa, vitsippa, nunneört).

I år hade jag tänkt hoppa över dessa motiv, men sen råkade jag passera ett byggområde utanför köpcentret Skansen (finns alltså ett Skansen också utanför Sverige ...) och såg en massa tussilago som sprängde igenom ett stenfält. Som visar på vilken livskraft det finns i naturen. Det är ett område som småningom skall bebyggas, och nu är täckt med ett tjockt lager av krossten. De enda växter jag kunde se var vackert gula tussilagobuketter lite här och var. Och jag kunde bara inte låta bli att krypa omkring en stund med kameran, omgivningen var ju så otroligt ren för växtbilder (som annars lätt drunknar i fjolårsgräs).

Motivet att aldrig ge upp ett väl så vardagligt motiv är väl en för fotografer så välkänd önskan om att ta ännu bättre bilder än de som redan är tagna ...

Kunde samtidigt notera sjungande ängspiplärkor och en ensam varfågel. Sen när jag passerat varfågeln kom jag att reflektera över att den var så liten i storlek, började fundera om det kunde ha varit en svartpannad törnskata, måste till och med svänga om - när jag hittade den på nytt flög den bort ... Typiskt. Torde dock vara för tidigt för den svartpannade ...

Postat 2012-04-12 13:38 | Läst 2053 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Idioter finns


Domkyrkan, Åbo. 11 april 2012. Foto: Håkan Eklund.

Skulle det ha varit första april, skulle jag ha trott att detta är ett aprilskämt. Men det är det inte.
Alltså, idioter existerar - som tydligen saknar vett och anständighet. Det handlar alltså om ett uttalande från medlemmar i det populistiska sannfinska partiet som börjar låta som fläktar från tredje riket. Det är alltså samma parti som också hatar oss svenskspråkiga i Finland.

Notisen nedan är plockad från nyhetssidan:http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=242587

"Den sannfinländska riksdagsledamoten James Hirvisaaris assistent Helena Eronen föreslår obligatoriska märken som kunde bäras på ärmen, för utlänningar som bor i Finland.

Märket kunde informera polisen om personens etniska bakgrund, och polisen skulle då inte behöva fråga om deras identitet, skrev Eronen i en blogg i tidningen Uusi Suomi.

Bloggen lades ut på webben vid lunchtid, men har nu plockats bort. Här hittar du blogginlägget!

Märket kunde se olika ut beroende på personens bakgrund. Muslimerna kunde ha en halvmåne, ryssar hammare och skära, kambodjaner en landmina och amerikaner en hamburgare. Personer som hör till sexuella minoriteter kunde bära en regnbåge och också finlandssvenskar kunde bära ett speciellt märke, skriver Eronen."

Postat 2012-04-11 22:07 | Läst 2795 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa