Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Drömmar i mörkret


Ett drömyrke? Hirvensalo, Åbo 12.2.2013. Foto: Håkan Eklund.

Varje kväll när jag i mörkret passerar den ensamma flygaren brukar jag tänka två tankar. Den ena är fotografisk, den andra är kopplad till en gammal pojkdröm.

Den fotomässiga är den att jag gillar bilder av människor i sin arbetsmiljö, en typ av miljöporträtt. Ok, detta är en reklambild (vid en busshållplats), att värva unga killar till flygvapnet, men ändå. Det finns så mycket information i bilden, klädseln, redskapen, "maskinen", miljön, associationer som skapas etc.

Skulle vara kul att nån gång göra ett projekt med att avporträttera 50 olika människor i lika många olika jobb.

Den andra tanken som vaknar till liv är den gamla pojkdrömmen att bli flygare. Jag råkade växa upp  i en helt vanligt bondby som låg inom Kauhava flygstridsskolas övningsområde, och kunde dagarna i ända titta på olika typer av flygplan som var ute och övningsflög. Lärde mig massor om flygplan.
Kanske just det ledde till att jag blev fågelskådare ... och senare under första utomlandsjobbet tog jag faktiskt PPL (Private Pilot Licence) ute på Fijiöarna i SW Pacific. Det var en härlig tid.

Ni förstår, att med hunden trampa genom snödrivor i mörker, och börja tänka på ensamflygningar över en söderhavsö - gör att man med mindre kunde bli rastlös. Här gäller det att stålsätta sig, och trampa vidare ...

Att fokusera på nuet. Och förstås, visst är det kul att vissa drömmar åtminstone delvis har kunnat förverkligas.

Nr 43/365.


Postat 2013-02-12 19:15 | Läst 1132 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

När förtroendet far ...


Quercus robur. Hirvensalo, Åbo 11.2.2013. Foto: Håkan Eklund.

Ibland får en debattartikel i en dagstidning en att må illa.

Som just nu när jag har en finlandssvensk provinstidning i min hand med en artikel
- som uppviglar till tjuvskytte
- som är öppet fientligt inställd till naturskydd
- som gör narr av  människor som känner stolthet och respekt för vårt gemensamma naturarv
- som gör narr av myndigheter och polisväsen som gör livet surt för tjuvskyttar
- som försvarar personer som sysslar med illegala äggstölder
- som indirekt apploderar när folk berättat om hur de för säkerhets skull skjutit flygekorrar och brokpettar, att inte markerna blir fredade om där finns flygekorre/vitryggig hackspett

Samma skribent har i åratal skrämt folk med "hotet från stora rovdjur", att björnar och vargar är farliga och kommer att tömma landsbygden på folk. 

Att en dagstidning som jag uppfattat seriös, publicerar dylik 1800-tals smörja, får mig att fullständig tappa företroendet för tidningen i fråga. Det finns bara ett namn för dylikt dravel: populistikt bullshit!
Man skulle inte tro att vi lever på 2000-talet. Så liten är respekten för vårt naturarv - trots att vi bara lever i spillor av ett unikt arv som vi i tiden fått. Så förgiftade är de flesta människor i tron på "penningen".

Det finns bara ett rovdjur som är ett hot mot både naturen och mänskligheten - och det är människan. En respektlös och girig best.

Nr 42/365.

Postat 2013-02-11 19:16 | Läst 1416 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Frukost i finkan


Ett stenkast från stadens centrum. Hangö 10.2.2013. Foto: Håkan Eklund.

Man kunde ju tro att denna bild är tagen långt ute i havsbandet på en obebodd och vindpinad kobbe. Men nej, hit vandrar man på 5 minuter från hotellet på Bulevarden (the main drag of Hangö).

Hotellet B8  (http://www.hotelb8.fi/index.html) där jag bodde var tidigare polisstation, finkan fungerar som frukostrum!

Bakom klippan ligger Östra viken, och utanför Finska viken (och på andra sidan i söder Läänemaa/västra Estland).

Nr 41/365.

Postat 2013-02-10 22:02 | Läst 1443 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Föränderligt hav


Vid Fyra Vindarnas Hus, Hangö. Lördag 9.2.2013. Foto: Håkan Eklund.

På lördag förmiddag var jag ute i fält med halva "klassen" och fotograferade landskap och småstadsmiljöer. Det var helmulet, snö hade fallit på natten, och det var otroligt vackert längs stränderna. De mörka snömolnen gjorde att inga avtonade gråfilter behövdes, det var bara att panga på.

Idag (söndag) kom jag hit till samma område med andra halvan av klassen och tipsade en av deltagarna, som sökte intressanta motiv, att gå till den här lilla viken. Jag berättade att den är fylld med vackra tallriksformade isflak. Men se, det var fel information. Hela viken var tömd på isflak, inte ett endaste ett fanns kvar ...

En bit utanför bilden till vänster ligger udden med Fyra Vindarnas Hus (idag sommarrestaurang) som på det glada 1920-talet ägdes av Gustav Mannerheim (1867-1951), som sedan blev general, marskalk och president och tillhör en av de mest spännande personligheterna som någonsin levt i detta land!

Så här presenteras Mannerheim på Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gustaf_Mannerheim

Nr 40/365.

Postat 2013-02-10 21:00 | Läst 1157 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fotoskola ger energi


Första dagens sista lektion. Fotoskolan i Hangö. 8 februari 2013. Foto: Håkan Eklund.

Nyss hemkommen efter ett fotokursveckoslut i Hangö (sydligaste staden i Finland) som igen gett massor med positiv energi. Det är kollegan Paul S och jag som håller i trådarna till Hangö sommaruniversitets Fotoskola, med 16 entusiastiska och duktiga kursdeltagare i olika åldrar.

Tänk att det kan vara så skojigt och energigivande att jobba med den här typen av fortbildning, där alla bidrar med lärdom och erfarenhet. Redan det att titta på varandras bilder och diskutera komposition, format, teknik, innehåll, budskap - ger massor.

Och den sydligaste spetsen av Hangö udd, där staden ligger, med massor av havsstränder - är ett idealiskt ställe för fotokurser. Det fanns massor av snö, is och öppet hav - motiv i det oändliga.

Nr 39/365.


Postat 2013-02-10 20:27 | Läst 826 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 6 Nästa