Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Så mycken falskhet ...


Kunde vara Lenin, eller Jeltsin. Borås, augusti 2013. Foto: Håkan Eklund.

För att förstå nuet och situationen i olika länder, behöver man kunskap om dess historia. För att förstå maktmänniskor behöver man kunskap om deras personhistoria.

Det som jag nu läser om president Putin i boken "Mannen utan ansikte" är som att läsa en thriller och det som författaren Masha Gessen hittat om den mannen är skrämmande. Och då har jag bara hunnit till sidan 176 och år 1993. Men herr P har redan avslöjats ligga bakom både statskupp (Augustikuppen 1991) och en massa  fuskkontrakt när man började "sälja ut" ryska råvaror (som enl. exporttillstånd skulle bytas mot livsmedel, som aldrig kunde spåras ...) där pengarna försvann på olika sätt.

Varför läsa uppdiktade historier (romaner, deckare) när faktalitteratur som dokumenterar verkligheten är lika spännande? Tillika är detta tragiskt. Där man med ens tappar respekten för så mycket.

Det mesta omkring oss tycks ju bara vara falskhet och bedrägerier, bakom vackert polerade fasader. Och det gäller allt från politiker till livsmedel och naturexploatering.

Postat 2013-08-19 20:06 | Läst 1261 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Intressant om makthavaren i öster


Sliten kungsörnsfjäder, vid skrivbordsfönstret. Hirvensalo, Åbo 18.8.2013. Foto: Håkan Eklund.

I en bokhandel i Lund hittade jag Masha Gessens bok "Mannen utan ansikte" som handlar om Rysslands president Putin. Det är intressant läsning. En bok skriven i ett ursinne och vrede som inte lämnar läsaren oberörd och saknar de förskönande vändningar som karakteriserar de flesta Putinböcker.

Hennes skildring av Putins fattiga barndom och uppväxt lär skilja sig från den officiella versionen; ända sen barndomenvar han en råbarkad slagskämpe. Å andra sidan är det lätt att förstå detta när man läser om miljön han växte upp i, bland alkoholiserade bråkstakar och "misfits" i fattiga och nergångna områden. Han var spensligt byggd och oftast mindre till växten än råskinnen, men om de förolämpade honom hoppade han bara på (bet, slog och klöste ...).

Har bara hunnit avverka 95 sidor av 436; ser fram emot resten. Som finländare är det viktigt att känna grannarna; oftast vet vi mera om amerikanarna långt borta än vad vi vet om ryssarna som finns nära.

PS. Handpennor av stora fåglar brukar jag använda till att putsa damm från datorns tangentbord, fungerar utmärkt.

Nr 230/365.

Postat 2013-08-18 20:21 | Läst 773 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Streetfoto i Linköping


Skuggsidans folk. Linköping 18.8.2013. Foto: Håkan Eklund.

Det som jag ogillade mest under projektår i fattiga u-länder var att dagligen exponeras inför fattigdom och missär, att hela tiden omges av tiggare och sådana som hade det sämre ställt.

Och att hela tiden tvingas inse att man inte kunde ta ett helt lands missär på sina egna axlar var också jobbigt, dvs. att inse att detta var en bottenlös tunna, att man inte kunde ge åt alla som ville ha något. Det var då man kände sig hård och hjärtlös, när man "svängde ryggen till". Men då jobbade jag i projekt som gick ut att på lång sikt minska fattigdomen, det var min "skänk".

Att i våra länder möta fattiga och utslagna, som på bilden ovan i Linköping, är precis lika jobbigt, om inte värre ... Vi har ju inte precis varit vana med att ha tiggare i vår stadsbild i Norden, nu finns de överallt. Jag brukade ge en slant då och då, men ändå räcker man inte till för alla.

Bilden ovan från en lunchpaus i Linköping på vägen upp från Skåne till Stockholm; nån gång måste jag stanna och kika på alla flygplan ... (som gammal fritidsflygare).

Nr 229/365.

Postat 2013-08-18 15:32 | Läst 909 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Mysstaden Lund


Urban kontrast. Lund 16.8.2013. Foto: Håkan Eklund.

Trots att det skulle ha varit lika intressant att beta av skånska landskap med stativ och kamera, så fick jag foga mig i de "icke-fotograferandes" önskemål, och dra iväg in till stan, från idyllen ute på landet.

Sonen Robert ville se Lund (kanske också som ett alternativ till specialstudier i Mellanösternfrågor) - så det bidde en halv dags stadsvandring i mysstaden med lokalexpertis.

Det här motivet vill väl knappast turistbyrån sprida ut, men jag tyckte att kombinationen var speciell (med korsvirke och moderna soptunnor ...).

Nr 228/365.

Postat 2013-08-18 14:28 | Läst 999 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Skånska landskap


Eftermiddagsidyll i Norra Hultseröd. 15.8.2013. Foto: Håkan Eklund.

Efter två fina diskussionskvällar/-nätter vid en insjö utanför Borås bar det iväg till Skåne. Här vid en liten grusväg hittade vi fruns kusin i ett litet hemtrevligt sommarhus, och festen fortsatte ...

Kunde inte låta bli att tänka på Edvard Perssons "Jag har bott vid en landsväg ..." när vi landade i denna rogivande och lantliga miljö.

Nr 227/365.

Postat 2013-08-18 14:13 | Läst 1029 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 8 Nästa