Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Höstkänsla


Hem från jobbet. Åbo 18.9.2013. Foto: Håkan Eklund.

I regn. Hösten är här. Helt ok.

Nr 261/365.

Postat 2013-09-18 22:25 | Läst 923 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

John Hallmén gör boken


Betula pendula. Hirvensalo, Åbo 2013. Foto: Håkan Eklund.

Möttes av en recensionsbok i postlådan, "Än lever skogen" (225 s) av trion John Hallmén, Roine Magnusson och Pelle Svensson. En vacker "skogsfotobok" i stort format utgiven på Norstedts (2013).

Journalisten Pelle Svensson står för texten, Roine Magnusson för skogsbilder och John Hallmén (känd från boken "Kryp" 2012) bidrar med makrobilder på insekter som är beroende av gammelskog för sin överlevnad.

Det kan genast sägas, det är Hallméns makrobilder som gör boken ...! Att till exempel se en närbild (snarare - detalj) på en raggbock (Trogosoma depsarium) som är 27 mm, och utslagen över ett bokuppslag på ca 28 x 47 cm är mäktigt! Dessutom är skalbaggen skarp "rätt igenom" via fokusstacking, och resultatet är fantastiskt.

Av bokens 225 sidor är endast 20 sidor text, som inleder olika kapitel, resten är bilder. Trots att boken genomgående bjuder på kvalitet, är det John Hallméns extrema makrobilder på millimeterkryp det som får en att kippa efter andan. Jag kan inte påminna mig att någon annan "skogsfotobok" skulle ha utnyttjat detta fina grepp.

Att se en detaljbild på en barkborre-"nuna" över ett stort bokuppslag är något som inte jag sett tidigare i en sådan här bok. Tufft.

Samtidigt är den sparsmakade texten ett rop om överlevnad för en livsmiljö vars ursprungliga ekosystem vi till stora delar fördärvat, som dessutom kallas för skogsskötsel ...

Postat 2013-09-18 18:53 | Läst 1413 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Snabbt och enkelt


Själsskog. Hirvensalo, Åbo 17 september 2013. Foto: Håkan Eklund.

Behövde en "Dagens bild". Körde till en björkskog i närheten. Promenerade  50 m, tog några "canvasbilder". Hörde en gransångare sjunga. Körde hem.

P.S. Björkdungen ligger nog inom mitt strövområde, men middagen väntade + ett hotande regn = brådis, därav bil ... (notera dock: inom det egna närområdet, som man känner utan och innan, vet man var motiven finns, om det är brådis  ...).

Nr 260/365.

Postat 2013-09-17 21:03 | Läst 924 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Tre bilder


Tre former. Åbo 16.9.2013. Foto: Håkan Eklund.

Idag blev det bara tre bilder tagna (under lunchpausen) p.g.a. en splittrad och brådis dag. Bättre än inget alls; håller "Projekt 365" levande - i fjol missade jag tre dagar. I år har jag fotat varje dag, hittills ...

Och nu under eftermiddag/kväll har vi första regnet på länge. Och det är blåsigt - ids inte längre gå ut och göra något bättre. Det här är ju ingen tävling, bara en övning i uthållighet. Rekordet i år är två bilder tagna på en dag.

Det får bli en stund med Putin i stället, och boken "Tsar Putin". Jag vill lära känna mannen ...
Här lite förlagsinformation från Ordfront Förlag:

Tsar Putin : myter, makt och despotism av Anna Arutunyan
Vladimir Putin har varit den starka kraften i rysk politik i över tio år. Nu är han återigen president. Men vad är det som gör att Ryssland, oavsett statsskick, alltid leds av en person med enorm makt en tsar?

Den rysk-amerikanska författaren Anna Arutunyan har i flera år rest runt i landet för att få svar på den frågan. Att förklara Putins makt med hans personlighet, det kommunistiska arvet eller hans förflutna i KGB, räcker inte menar hon. Snarare är det den outvecklade demokratin och feodalismen som gör att despot efter despot tillåts styra landet.

Tsar Putin är en spännande berättelse om Ryssland, om varför landet ser ut som det gör och om den tusenåriga, fortfarande aktuella, Kremlkulten. Landets politiska elit kommer knappast att jubla över Arutunyans kritiska granskning, men för den som vill veta mer om vår jättelika granne i öst ger den en välbehövlig tankeställare.

"Anna Arutunyans Tsar Putin är en utmärkt beskrivning av Putinland, där korruption och maktmissbruk växer och Ryssland dalar på den internationella korruptionslistan till latinamerikanska nivåer." Jan Hemebring, Gefle Dagblad

Tsar Putin är en spännande berättelse om Ryssland, om varför landet ser ut som det gör och om den tusenåriga, fortfarande aktuella, Kremlkulten. Landets politiska elit kommer knappast att jubla över Arutunyans kritiska granskning, men för den som vill veta mer om vår jättelika granne i öst ger den en välbehövlig tankeställare.

Utgivningsdatum: 7 augusti 2012

Nr 259/365.

Postat 2013-09-16 18:21 | Läst 839 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Om Galleri FS


Lever du månne än? - i gränszonen till Ryssland. 6.8.2010 kl.19.50. Foto: Håkan Eklund.

Jag har läst ett antal bloggar under årens lopp där refuserade FS:are indikerat besvikelse över att deras bild(er) spolats ... Det är alltid jobbigt att bli refuserad, det vet alla som råkat ut för det (gäller lika mycket texter, för den som skriver för tidningar/tidskrifter ...).

Det skulle gå lätt att svänga på den steken, och göra en accepterad galleribild till en positiv överraskning, genom att låta FS-medlemmar föreslå någon annans bild (utan att upphovsmannen/-kvinnan) vet om det! Den som sen får besked om en accepterad bild, kan ju inte bli annat än glatt överraskad. Och den som blivit refuserad skall inte ens veta om att han/hon blivit det ... 

Sen tycker jag också att det låter onödigt med en helt armé av jurymedlemmar.
Nej, till det getingboet (som säkert försvarar sina egna bilddomäner) kan det inte var kul att frivilligt söka sig ...

Själv har jag inget behov av att finnas på Galleriet och kommer heller aldrig att skicka in någon bild dit. Mina bloggbilder har mera karaktären av dokumenterande fotodagboksbilder, något för mig att minnas och glädjas åt, det räcker.

Så här står det i "Galleri-instruktionerna":

"Välj ut en av dina allra allra bästa bilder. En sån bild som du känner verkligen är en riktig superbild och något utöver din vanliga prestationsnivå. Gå till Galleri FS poolen och ladda upp den. Sen är det bara att avvakta, bita på naglarna och hoppas att den kommer med. Ett tips är att innan du laddar upp kan du söka på liknande bildmotiv för att se hur konkurrensen ser ut och om din bild sticker ut. "

Angående bilden ovan: i år får 132 björnar fällas i Finland, efter en knapp månads jakt har drygt hälften skjutits. I området där bilden ovan togs har det sen aug. 2010 säkert skjutits 60 - 70 björnar ... som inte ger mycket pengar till lokalsamhället. Dessa djur är mera värda levande än döda i de områden där det finns fotosafariföretagare.
Lärde mig igår från Heikki Willamo att i det finska språket finns det 370 olika namn för björn, förr gällde det att inte åkalla det farliga med sitt rätta namn.

Postat 2013-09-16 14:38 | Läst 1026 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 9 Nästa