FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

John Hallmén gör boken


Betula pendula. Hirvensalo, Åbo 2013. Foto: Håkan Eklund.

Möttes av en recensionsbok i postlådan, "Än lever skogen" (225 s) av trion John Hallmén, Roine Magnusson och Pelle Svensson. En vacker "skogsfotobok" i stort format utgiven på Norstedts (2013).

Journalisten Pelle Svensson står för texten, Roine Magnusson för skogsbilder och John Hallmén (känd från boken "Kryp" 2012) bidrar med makrobilder på insekter som är beroende av gammelskog för sin överlevnad.

Det kan genast sägas, det är Hallméns makrobilder som gör boken ...! Att till exempel se en närbild (snarare - detalj) på en raggbock (Trogosoma depsarium) som är 27 mm, och utslagen över ett bokuppslag på ca 28 x 47 cm är mäktigt! Dessutom är skalbaggen skarp "rätt igenom" via fokusstacking, och resultatet är fantastiskt.

Av bokens 225 sidor är endast 20 sidor text, som inleder olika kapitel, resten är bilder. Trots att boken genomgående bjuder på kvalitet, är det John Hallméns extrema makrobilder på millimeterkryp det som får en att kippa efter andan. Jag kan inte påminna mig att någon annan "skogsfotobok" skulle ha utnyttjat detta fina grepp.

Att se en detaljbild på en barkborre-"nuna" över ett stort bokuppslag är något som inte jag sett tidigare i en sådan här bok. Tufft.

Samtidigt är den sparsmakade texten ett rop om överlevnad för en livsmiljö vars ursprungliga ekosystem vi till stora delar fördärvat, som dessutom kallas för skogsskötsel ...

Inlagt 2013-09-18 18:53 | Läst 1416 ggr. | Permalink