Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Generalens sommarviste


De fyra vindarnas hus, Stora Tallholmen, Hangö. 26.1.2014. Foto: Håkan Eklund.

I morse innan kursjobbet startade gjorde jag ett kort besök vid General Mannerheims gamla sommarställe (1920-talet, fram till 1931) där han levde ett civilt liv efter det omstörtande frihets-/inbördeskrigets fasor.

Han rustade upp "kåken" så att det påminde om en fransk lantrestaurang med namnet De fyra vindarnas hus. Än idag gäller namnet och fungerar sommartid som cafetéria.

Nr 26/365.

Postat 2014-01-26 21:26 | Läst 1810 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vid havet


Viken vid De fyra vindarnas hus, Hangö. 25.1.2014. Foto: Håkan Eklund.

Efter förmiddagens teorilektioner samlade jag fotokursdeltagarna vid havet kl.13.30. Gårdagens nysnö och senste veckas kyla hade förärat oss vinterlandskapsmotiv i parti och minut. Härligt. Hangö udd sviker aldrig.

Nr 25/365.

Postat 2014-01-26 21:18 | Läst 1646 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Väg 52


Hem från jobbet. Bjärnå 24.1.2014. Foto: Håkan Eklund.

Trodde att jag skulle hinna fram till havet i Hangö innan det blev mörkt (för att ta dagens bild där), men insåg att det inte skulle funka. Alltså stannade jag vid vägkanten, riggade upp Stabil-stativet och kollade in när folk skyndade hem från jobbet i Salo (där Nokia tidigare hade stora fabriker ...).

Nr 24/365.

Postat 2014-01-26 21:00 | Läst 2002 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kvarglömd i skogen


Julstjärnan. Sagu 23 januari 2014. Foto: Håkan Eklund.

Hade bråttom till ett möte men såg ett motiv i skogen, måste svänga, köra tillbaka, och kånka kamera och stativ en bit in i skogen. Och se, där stod den, julgranen med levande stjärna! Ibland har man tur. Men av tomten sågs bara gamla spår.

Nr 23/365.

Postat 2014-01-23 20:35 | Läst 1668 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Uruselt försvar


Det enda i världen. Foto: Håkan Eklund.

Läser en artikel på webben som sågar det svenska försvaret. I princip kunde man säkert göra det samma med det finska dito. Att inte små länder som Sverige och Finland går med i en större försvarsallians visar på dåligt omdöme. Troligen lever svenskarna kvar i Stormaktssverige-känslan, och finländarna i kriget mot ryssarna där vi klarade oss rätt bra.

Om planet som är avbildat ovan har jag skrivit två mittuppslagsartiklar för Åbo Underrättelser som publicerades 4.1 och 11.1.2014. Det är det enda återstående planet i världen (av 516 tillverkade), uppfiskat ur en sjö som idag ligger på ryska sidan. Ryska maffian stal planet från upphittarna och sålde det till USA, det ägs idag av ett flygmuseum i Florida - men har restaurerats i Finland och är ännu utställt på ett flygmuseum i Tikkakoski norr om Jyväskylä.

Finland lyckades köpa in 44 Brewster jaktplan (modell 239) från USA hösten 1939, som plockades ihop i Trollhättan, och som flögs till kriget i Finland våren 1940. Med dessa plan sköt finska jaktpiloter ned 482 ryssplan och förlorade själva bara 19 plan i luftstrid. Den pilot som sköt ner de flesta fiendeplan med Brewster var kapten Hans Wind från Ekenäs som plockade ner 39 stycken. Den bästa allierade pilot var en nyazeeländare som med Brewster sköt ner 8 "japsar" över Malaysia. Men detta är ju som sagt historia.

Idag är situationen en annan.


http://svenska.yle.fi/artikel/2013/11/29/forskare-svenska-forsvarets-slagkraft-utplanad

"Svenska försvaret är nu i så eländigt skick, att det inte längre kan fullgöra sin uppgift. Forskaren Charly Salonius-Pasternak rekommenderar att svenskarna inleder samarbete med Finland och utreder följderna av Natomedlemskap.

Det svenska försvarets svaghet är en säkerhetsrisk för hela Östersjöområdet, konstaterar forskaren Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet. Enligt honom förmår Sverige inte längre försvara sitt territorium.

Sverige har nu sänkt försvarsanslagen till den grad, att de olika försvarsgrenarna förlorat det mesta av sin kapacitet, skriver Salonius-Pasternak i insitutets publikation.

Den svenska armén är i praktiken utraderad, till och med flottans modernaste fartyg saknar luftvärn, och också landets luftförsvar i övrigt är så gott som avskaffat. Sverige har bra stridsflygplan, men de förmår inte angripa markmål över stora avstånd, räknar Salonius-Pasternak upp.

Till följd av utvecklingen råder det nu svår inkonsekvens mellan Sveriges försvarspolitiska tänkande och den faktiska försvarsförmågan. Sverige har förbundit sig att stöda sina grannländer militärt om de utsätts för angrepp. Men Salonius-Pasternak säger att Sverige för ögonblicket har så lite soldater, att det inte kan bli tal om att skicka dem utomlands.

Sverige räknar självt alltmer med att få hjälp från utlandet, i händelse att landet angrips. Det är en ytterst riskabel politik, skriver Salonius-Pasternak. Dessutom saknar Sverige förmåga att ta emot hjälp, även om sådan står att få.

Sverige har sedan gammalt setts som en stark stabiliserande faktor i Östersjöområdet. Nu har landet i stället förvandlats till en vållare av instabilitet i säkerhets- och försvarspolitiskt hänseende, anser forskaren.

Charly Salonius-Pasternak föreslår att Sverige till att börja med ordnar med ordentlig finansiering av sin försvarsreform, och därefter inleder samtal med Finland om gemensamma försvarslösningar, åtminstone vad gäller mer kostsamma satsningar. Han föreslår att en expertgrupp gör upp en plan för ett gemensamt svensk-finskt försvar.

Salonius-Pasternak skriver också att Sverige åtminstone borde låta utreda följderna av ett eventuellt medlemskap i Nato. Finland borde i sin tur ta lärdom av Sveriges situation, menar han."

 

Postat 2014-01-22 21:50 | Läst 1934 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa