Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En stund med Foto


Från lunchfönstret. Åbo 18.6.2014. Foto: Håkan Eklund.

Unnade mig lyxen att ha lunch inne i stan, med en nyinköpt Foto som sällskap. Skönt att bara sitta i lugn och ro och äta och läsa.

Maten var tyvärr inget vidare. Tidskriften bättre, tack och lov. Hittade ett intressant reportage om vännen Lassi Rautiainens rovdjursfotografering i gränszonen till Ryssland.

Inget substansnytt för min del, jag känner till det mesta om LR, hans bakgrund och verksamhet, men kul för Lassi att möta en bred läsarpublik på svenska. Själv pratar han en bra svenska trots att han kommer från de mest finskspråkiga trakter som finns i landet (dvs. långt från områden med finlandssvenskar). Han berättade att han hade en moster (eller faster) som varit krigsbarn i Sverige, och blev kvar. När hon kom på släktbesök kommenderades Lassi av föräldrarna, att fungera som tolk, och den vägen började han lära mera svenska. Ett språk som han gillade och som gett honom många skandinaviska kunder.

I augusti och september tar jag fotokursister upp till hans kojor. Att sitta på första parkett i hans "naturfotostudio" är något som jag aldrig tröttnar på.

Nr 169/365.

Postat 2014-06-18 14:52 | Läst 1124 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Äntligen


Brassefärger i pausen. Hirvensalo, Åbo 17.6.2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 168/365.

Har liksom miljoner andra suttit som klistrad framför teven och njutit av bra fotboll, trots att det blev mållöst Brasilien-Mexiko. Synd. Men nära ögat var det många gånger. Gillade mexikanarnas spel, de satte hårt mot hårt. Härligt att se två bra lag spela; har redan glömt dagens tidigare tråkspel.

I pausen sökte jag ett motiv med lite brassefärger. Det fick bli en gul daglilja (= "tam växt") i rabatten.

Postat 2014-06-17 23:02 | Läst 969 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Kvällsjobb


Korrekturläsning och fotbolls VM. Hemma i Hirvensalo, Åbo 16.6.2014. Foto: Håkan Eklund.

Har suttit hela kvällen och läst korrektur på 88 tidskriftssidor för tidskriften Skärgård och samtidigt hållit lite koll på fotbolls VM. Kom plötsligt ihåg att "dagens bild" var otagen, ställde upp kameran på stativ och lät kameran föreviga situationen. Sonen Robert i förgrunden hjälper till med korren.

Idag kom också BioFoto Finlands årsbok 2014 ut ur trycket, 98 sidor finlandssvensk naturfoto i text och bild. Sjutton BFF-medlemmar har bidragit med allt material, jag har fungerat som redaktör och kompisen Magnus Östman (red. för Finlands Natur) har gjort layout och ombrytning. Detta är den tredje i ordningen för vår unga förening.

Bara denna vecka får ett slut, med allt det ogjorda gjort - kanske man kan börja fokusera på kommande (oplanerade) jorden-runt-resa. Men det är kul i sig, upplagt för improvisation.

Nr 167/365.

Postat 2014-06-16 23:02 | Läst 1074 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Möte med ett dollargrin


Ett dollargrin fotograferas. Mariehamn, Åland 15.6.2014. Foto: Håkan Eklund.

En kort paus i Mariehamn innan avfärd med fina Viking Grace tillbaka till fastlandet. Strövade runt en stund och hittade en samling "dollargrin" på en servicestationsparkering. Kunde inte låta bli att plåta några nunor.

Så här säger Wikipedia om ordet:
Dollargrin var ursprungligen ett smeknamn/slanguttryck för bilar av märket Buick från sent 1940- och tidigt 1950-tal, men kom i Sverige snabbt att betyda amerikansk personbil i största allmänhet.

Uttrycket uppstod i USA i början av 1950-talet för att beskriva den speciella designgrillen som Buick-bilar hade då, med ett flertal vertikala kromade tvärslår som fick grillen att likna en öppen mun med blanka tänder, men kom i Sverige att först bli ett smeknamn för Buick-bilar och sedan ett av många smeknamn för stora amerikanska bilar. Andra sådana smeknamn var "kromveranda", "prärievagn", "jänkare" och "amerikanare".

Nr 166/365.

Postat 2014-06-16 15:48 | Läst 1136 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En natt att minnas


Innan skuggan tar över. Getabergen, Åland kl. 22.40, 14.6. 2014. Nr 165/365.

Sent på lördagkväll tog vi oss ut från vandrarhemmet, VM-fotbollen och andra frestelser för att kolla in Norrhavet på Åland. Men nog får man ta sig en funderare angående "privatiseringen" av vårt naturarv; nästan överallt fanns det förbudsskyltar, där man på kartan såg att vägen ledde ut till havet - som vi kollade in med våra bilar. Stopp och belägg ...

Tänk att våra samhällen har låtit de flesta fria stränder bebyggas, där man stänger ut resten av "arvtagarna till allas vårt gemensamma naturarv"! Skamligt.

Till slut struntade vi i alla förbudsskyltar och körde ut till ett fantastiskt vackert bergsområde inför havets anlete där vi (Nafo 4 = naturfotokurs) tillbringade några fina timmar tills solen hade gått ner.

Det blåste kallt som tusan (jag ångrade att jag inte tagit med långkalsonger och fingervantar ...) och vågorna slog vackert mot stränderna. Tyvärr var himlen mycket tråkig (dvs inga dramatiska moln) och jag satsade första timmen på själva berget, när den låga nattsolen först lyste upp gräs och buskar, för att sen lägga allt i skugga. Massor av spännande motiv.

Sen borde vi ju ha blivit kvar ännu nån timme efter solnedgången, i det mjuka fina nattljuset, men vi hade redan två nätters sömnskuld att åtgärda och måste återvända till vårt HQ. Fin fullmåne över landskapet, och spännande VM-fotboll i bilradion.

Sen After Photo-sessin en god bit in på den nya dagen.

En försommarnatt att minnas.

Postat 2014-06-16 15:26 | Läst 976 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa