Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Grönland 5


Midnatt vid Isfjorden, Ilulissat, Grönland. 4.8.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 216/365.

Jag undrar om inte midnattssolen är övervärderad. Senaste år gjorde jag en dylik Grönlandsresa som nu, med en annan grupp vuxenstuderande (naturfoto) veckan innan midsommar. Ok, visst var det kul med vårkänsla i naturen, blommande växter och intensivt sjungande fåglar.

Men nattljuset var värdelöst ...

Solen stod högt på himlen, ljuset var anemisk blekt och oinspirerande. Helt enkelt "kass".

Nu i augusti var det annat. Ljuset under midnatt var magiskt, speciellt när fullmånen också behagade att visa sig.

Detta är från vår första kväll i Ilulissat intill Discobukten, ca 200 km norr om polcirkeln.

Vi var några som tagit oss ut till Isfjordens mynning, en del var ute på båtsafari, och plötsligt ser jag månen gå upp och inser att jag är på fel ställe.

För att få in månen bland de strandade isbergen i fjordmynningen gällde det att ta sig uppför ett brant berg och någon kilometer ut till en udde, för att "passa in" månen mellan isbergen.

Jag kan garantera att svetten rann ... men vad gör man inte för ett magiskt midnattsljus i arktis.

Postat 2017-08-08 23:22 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Grönland 4


Med lätta steg i natten. Russell, Grönland 3.8.2017 kl. 23.30. Foto: Håkan Eklund. Nr 215/365.

Det var ständigt kylslaget i vårt läger intill glaciären (dock på betryggande avstånd) med en iskall vind  från de ändlösa isvidderna. Speciellt uppenbart var det när solen inte värmde.

Innan det var dags att krypa in i sovsäcken gällde det att värma upp kroppen (som i sin tur värmer i sovsäcken). Den här natten gjorde jag några varv upp och ner i backen ovanför lägret, utan kamera.

Och då ser jag att fjällrävungarna är aktiva ...

Skyndade att hämta kameran vid nästa varv.

Jag hade inget ordentligt teleobjektiv med pga av de begränsande viktreglerna för flygen ..., men 70-200 mm fick duga. Lyckades få några bilder av den ljusa ungen med ismassivet i fonden. De övriga ungarna var mörkbruna.

Postat 2017-08-08 23:07 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Grönland 3


Vårt tältläger intill inlandsisen. Russell, Grönland 2.8. 2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 214/365.

Tre minnesrika nätter i härligt arktiskt augustiljus tillbringade vi på detta ställe, helt isolerade från omvärlden. Ok, vi hade en halvtimmes vandring över ett berg till en landsväg (med sporadisk turisttrafik till en Ice-cap vid vägs ände) för att få kontakt, om något skulle ha hänt.

Här ligger man i "radioskugga", härligt "on our own" - som innebär att man skall förstå att ta hand om sig själv, något som jag gillar och som varit min vardag under långa vistelser i fijiansk regnskog eller i Kalahari (Botswana), innan mobiltelefonernas tid.

Dvs att bli en del av ett ekosystem, där man är uthängd för naturens lagar - är bara hälsosamt.

I våra överutvecklade/överbeskyddande välfärdssamhällen har vi helt förlorat konsten att leva nära natur, utan kontakt med all upptänklig service.

Ok, jämfört med den afrikanska bushen är lägret ovan rena lekparken, utan farliga djur (varken ormar, myggor eller rovdjur). Våra enda grannar var en kull nyfikna fjällrävar i stenskravlet till vänster i bild (ovnför/hitom det röda tältet).

Då och kom en vacker pilgrimsfalk svepande förbi som häckade några kilometer bort; ädelfalkar som flyttar till USA under vintern. (http://rc.ku.dk/publikationer/traekfugleatlas/Greenland_DOFT_2003_1_1.pdf)

Mitt lilla blåa enmanstält ligger nere i högra hörnet av bilden (höger om stigern), med fin utsikt över isälvsdalen (till höger utanför bild) under matlagning.

Det intressanta på ett dylikt ställe är den ständiga iskalla vinden som "flyter ner" från inlandsisen och ner i älvdalen, trots värmande sol i ställen med lä.

Här gällde det att vara rätt klädd ...

Ett miniatyrparadis i sig, som jag redan saknar.

Postat 2017-08-08 22:29 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Grönland 2


Nästan framme. Russell glaciären, Grönland. 1.8.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 213/365.

Hela dagen = resdag med flyg Köpenhamn - Kangerlussuaq. Sen terrängfordon. Här är vi nästan framme vid målet efter att ha varit instängda i låddan ovan i 1,5 h ( i bastuvärme utan ventilation) längs ett obeskrivligt sandstråk med branta backar i lös sand. Här lyckades vi få chaffarn att stanna, att vi kunde komma ut ur vår bur för att andas ...

En resa som de flesta kommer att minnas länge.

I bakgrunden en tysk grupp som tältade en natt som våra grannar.

Efter att ha etablerat vårt läger ute på tundran i den vackraste arktiska "setting" man kan tänka sig, och efter första Trangiasessionen med kvällsmat - tänkte jag ta en liten tupplur i tältet. Vaknade följande morgon kl.03.30, med kläderna på och med sovsäcken som täcke ...

Steg upp och drog iväg upp till bergen för att få en överblick av området.

Postat 2017-08-08 22:06 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Grönland 1


Väntan. Åbo flygfält 31.7.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 212/365.

Har varit på Grönlandsresa i nio dagar utan laptop; med början här där man kan sitta och titta på flygen i bekväma, traditionella gungstolar. Något som jag inte sett på någon annan flygplats.

Postat 2017-08-08 21:44 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8 

Skriver om

Innehållskategorier

Arkiv