Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Det blir tydligare för var dag


Ung och gammal. Åbo slott 25 mars 2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 84/365.

När trumpens nylle är på teven, byter jag kanal. Han skall inte förorena vårt vardagsrum.

Han är en delorsak till att jag för var dag som går inser hur mycket jag avskyr politik, och politiker. Ett makabert skådespel.

Brexit, Maduro, Putin, Nord Korea, despoter i bananrepubliker i tredje världen - alla visar de på samma korrumperade koncept, där maktbegär, pengar och rövslickande lakejer exponeras å det allra grövsta och där naiva och okunniga väljare dras med i samma trall.

Fy för den lede. Titta på gamla hederliga republikaner i USA, hur de fallit till föga för en utpräglade svindlare - att de täcks?

Här i vårt lilla taigareservat är det riksdagsval i vår. Hittills har jag stött det lilla språkparti som har kämpat för svenskan i Finland. Men nu är det så många i det partiet som fallit till föga för populism beträffande vårt naturarv, att jag överväger att för första gången i mitt liv strunta i dem.

De få som visar något intresse för naturfrågar, är sådana som skriker sig hesa över att det finns för många vargar, det finns för många storskarvar, det finns för många gråsälar, det finns för många havsörnar, att ålänningarna skall få ha sin vårjakt - eftersom de tror att det är det som deras väljare vill att de skall jobba för. Frågor som INTE har någon som helst samhällelig betydelse.

Om det inte finns en enda som inser att det är ett betydligt större problem att vi FÖRLORAR en massa arter, i och med att markägarna fritt får förstöra livsmiljöer - i ekonomins heliga namn.

Att hållbar utveckling handlar om att balansera ekonomi, ekologi och sociala aspekter - tycks ingen finlandssvensk politiker begripa sig på. Och det är de inte ensamma om. Det finns trumpar överallt - jävlar vad besviken man blir på mänskligheten.

Postat 2019-03-25 18:50 | Läst 751 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Alltid lär man sig något


Kanske årets sista isflak. Runsala, Åbo 24.3.2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 83/365.

Jag har inte tidigare reflekterat över att man borde akta sig för huggormar i mars, men nu inser jag att det gäller att hålla ögonen öppna på solvarma sluttningar.

Trots dagens iskalla och rätt hårda vind hittades ett tiotal huggormar i gräset på en solvarm grässlänt. De såg spinkiga och ynkliga ut efter en lång vinter, men var nog rätt kvicka.

Iddes inte störa med att fotografera, borde i så fall ha lyft ut dem till någon snöfläck eller annan barmark.

Postat 2019-03-24 18:39 | Läst 599 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

I skymningsstund


Timmen den blå. Åbo 23.3.2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 82/365.

For ut i skymningen för att försöka lyssna in eventuella sjungande rödhakar; kammade noll, de är ännu inte här.

Däremot en kör av vackert sjungande koltrastar från alla håll och kanter, trumpetande sångsvanar på flyttning i skymning, dito småpratande "vildgäss" på hög höjd över och en berguv på långt avstånd, som med nöd och näppe hördes genom det eviga trafikbruset.

Har nu fått ihop 81 arter för året, som är exakt samma antal som ifjol vid samma datum.

Postat 2019-03-23 21:58 | Läst 674 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tur retur på sjön


Vardagsrummet för en dag; bara så skönt. Utanför Åland 22.3.2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 81/365.

Postat 2019-03-22 20:33 | Läst 762 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En välbevarad stadsmiljö


Som en trästad såg ut förr i tiden. Raumo 21.3.2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 80/365.

Sträckfågelspaning på morgonen ute vid havet söder om Raumo med ett massivt sträck av "vildgäss", sångsvanar, knölsvanar, storskarvar (sammanlagt 1500 +), 3 havsörnar, 1 salskrake, 1 storlom och en trädlärka.

Gjorde ett kort besök inne i den hemtrevliga gamla stan.

Det finns två objekt i Raumo som är med på Unescos världsarvslista:

Gamla Raumo upptar ungefär 0,28 km² och har omkring 600 byggnader och 800 invånare. De äldsta byggnaderna är från 1700-talet. Här finns också Heliga Korsets kyrka, ruinerna av franciskanernas klosterkyrka Den Heliga Treenighetens kyrka för konventet i Raumo från 1400-talet och Raumo rådhus.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Raumo

Raumo (finska Rauma) är en stad i landskapet Satakunda i Finland, 92 km norr om Åbo och 50 km söder om Björneborg. Raumo har 39 620 invånare och har en yta på 1 110,13 km², varav 495,74 km² är landområden.

Raumo fick stadsrättigheter den 17 maj 1442 och är därmed den tredje äldsta staden i Finland. Raumo är en gammal sjöfartsstad och där finns en sjöfartsskola och ett av Aker Finnyards skeppsvarv, som består av de tidigare varven Hollming Oy och Rauma–Repola. En av UPM-Kymmenes största pappersfabriker verkar också i staden, vilket gör att Raumo hamn tillhör de livligaste i Finland.

Raumo är enspråkigt finskt. Raumo är också berömt för sin dialekt, Rauman giäl (ungefär "Raumo-språket"), som kan vara svårförståelig för andra finsktalande.

Postat 2019-03-21 13:47 | Läst 607 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa