FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Lustiga ugglor


Varje höst tillbringar jag en vecka ute på Valsörarnas fågelstation som ligger mitt i Kvarken, mellan Vasa och Umeå. Av någon underlig anledning så vandrar unga pärlugglor varje höst från Sverige till Finland, och tvärtom. Vi fångar en del i nät för ringmärkning. Via återfynd vet vi varifrån de kommer, och vart de far. Men inte orsaken varför dessa lätta små skogsugglor med all vilja vill flyga över ett vatten som för dem är ett stort hav?

Det är förståeligt att de vill söka sig undan Nordlandets vinter, men då kunde man ju vänta sig att de nöjer sig med att följa den egna landmassan, söderut genom skogar. Men tuffa är de, som vågar komma över ett hav.

De väger i medeltal 120 gram, och kommer endast i nät vindstilla nätter. Genast det blåser lite mera, uteblir de - av naturliga skäl. Med stora bred vingar och liten kroppsvikt, klarar de inte av att flyga över vatten i hård vind.

Av sju nätter, under min vecka, kom det ugglor över endast tre nätter i följd. Då ringmärkte jag 23 ugglor. Resten av veckan var det alltför hårda vindar.


Pärluggla, Valsörarnas fågelstation 2.10.2022 kl. 22.50. Foto: Håkan Eklund.

Inlagt 2022-10-20 15:36 | Läst 1573 ggr. | Permalink
Intressant läsning. Man kan ju fråga sig precis som du gör varför de väljer att flyga så.
Har själv fått några havsörnar från Finland (läst av ringarna) och det är ju mer förståeligt.

Fin bild :)
Svar från Håkan Eklund 2022-11-16 21:31
Javisst är det intressant med info om fåglars rörelser.
- hawk
Det är troligen pga möjligheter till föda, är det inte så att Hökugglan flyger ner till södra Sverige från Finland/Ryssland om det blir kyla i dessa trakter? Kul bild, när jag såg den först så såg det ut som en uggla som satt i en gammaldags tågkupé
Svar från Håkan Eklund 2022-11-16 21:32
Ja, det är många stannfåglar som söker sig söderöver under vintern.
- hawk
Intressant läsning. Man upphör inte att förundras. Jag gillar uttrycket i bilden.
/Gunnar S
Mycket intressant text och en bra illustration. Det finns kolibrier som flyttar från södra USA till Mexiko eller längre ner i centralamerika. Många av dessa väljer att flyga över Mexikanska golfen, istället för att flyga längs landmassorna där de kan proviantera. En kolibri väger bara några gram och det är helt otroligt att de kommer fram.
Hälsningar Lena
Svar från Håkan Eklund 2022-11-16 21:32
Visst är avifauna-världen fascinerande!
- hawk