Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Mötesdag


Ledningsgruppen. Åbo 7.4.2014. Foto: Håkan Eklund.  Nr 97/365.

Postat 2014-04-07 16:53 | Läst 825 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fick skynda till BB


Första barnbarnet. TYKS, Åbo 6.4.2014. Foto: Håkan Eklund.

Mitt under BFF:s årsmötesförhandlingar på Tvärminne z0ologiska station fick jag sms med uppmaning att skynda tillbaka till Åbo. Första barnbarnet på kommande ...

Hann till BB för att kunna föreviga en liten 1,7 kg för tidigt född, (30 v + 5d) flickebarn som plötsligt gjorde mig till morfar och fru Anita till mormor. En ny roll att leva upp till. Härligt!

Mamman, dottern Kiara, adopterade vi på Fijiöarna 1987. Hennes man är från Liberia - internationellt så det förslår. Lärorikt med olika kulturer.

Nr 96 /365.

Postat 2014-04-06 22:06 | Läst 1289 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

BFF-exkursion


En ensam vandrare. Hangöudd. 5 april 2014. Foto: Håkan Eklund.

Tidig väckning och samling 05.30 för att tillsammans med rovfågelexperten Dick Forsman kolla in vårflyttningen på Uddskatan, ytterst på Hangöudd . Tidpunkten som hade valts i september skulle vara optimal för islossning och massor av flyttfåglar.

Tji fick vi. Som vi alla vet blev det inte en sådan vår som är brukligt. Ingen is, ingen snö - och just inga fåglar  heller... De har hela halva landet tillgängligt, och behöver inte trängas ute på en udde.

Men för en fotointresserad spelade det ingen större roll, motiv fanns i överflöd ändå.

Detta var BioFoto Finlands vårexkursion med ett 30-tal fotoentusiaster samlade från hela det svenskspråkiga kustområdet, från Jakobstad i norr til Lovisa i öster. Trevligt hade vi. Speciellt intressant var Dick Forsmans bildvisning på kvällen, efter middagen. Fantastiskt fina fågelbilder tagna för exakt ett år sen i Hangötrakten, då fanns det både ugglor och snö ...

Nr 95/365.

Postat 2014-04-06 19:30 | Läst 808 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Om all mänsklig verksamhet upphörde


Skogen tar över. Åbo 4 april 2014. Foto: Håkan Eklund.

"Av skog är du kommen, till skog skall du åter varda" ... kunde predikas här. Men så är det. Vi lever i ett skogsbiom, skulle all mänsklig verksamhet av någon anledning upphöra skulle varenda kvadratmeter växtlig mark i Finland och Sverige växa igen med buskar och träd som till slut skulle bilda en tät skog.

Småningom skulle träden också tränga igenom asfalt och vittrande betong i urbana områden ...

Bilden ovan från ett område som skall "putsas" och bebyggas, just där jag fotograferade tussilago för några dagar sen...

Nr 94/365.

Postat 2014-04-04 12:29 | Läst 1153 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Sitter och skrattar


Stopp. Åbo 3 april 2014. Foto: Håkan Eklund.

Det är mycket svårt att förstå varför svenskarna och finnarna tror sig vara så smarta att de inte behöver ett trovärdigt försvar samtidigt som Putin sitter omringad av sina gamla KGB kompisar och skrattar ...

I går kväll visade finska Yle ett reportage som handlade om Putins närmaste män, som alla är gamla KGB - killar (som inte syns i offentligheten). Det enda de är intresserada av är att igen med militärmakt bygga upp en stormakt från spillrorna av den förödmjukelse de kände när sovjetimperiet ramlade ihop som ett korthus för två decennier sen. Deras uppdrag är att samla ihop de förlorade fåren ...

Dessa killar vill ha gränsländer som lydiga "lydstater", Finland inkluderat (Sverige likaså). De vill att vi skall vara precis lika snälla som vi var under Kekkonens år, när alla finska toppolitiker hade en "hemrysse", dvs. en egen rysk kontaktperson till Kreml.

Detta får inte upprepas igen! Trots att Putin & co inte gillar det borde Finland och Sverige ha förstånd att hålla ihop med Västeuropa och den allians som har ett trovärdigare försvar. Dessa herrar är liksom Stalin, de förstår bara det språk som de själva talar, dvs. det med stål mot stål ...

Till om med Stalin förstod att uppskatta att Finland kämpade heroiskt mot Ryssland under åren 1939-1944, läs här:

"När VSB-pakten skrevs under i Kreml den 6 april 1948 föreslog Stalin till den finländska statsministern Pekkala att tillställningen skulle fortsätta mer inofficiellt. Under diskussionerna som följde ville Stalin säga några ord till de finländska militärrepresentanterna som utgjordes av infanterigeneral Heinrichs och generalmajor Oinonen."

"Trots att jag inte är någon egentlig soldat...", inledde generalissimus Stalin, "...kan jag säga, att vi soldater lätt glöms bort i fredstid, men under krigstid hänger allt på oss. Ett land som har en dålig armé respekteras av ingen, men ett med en bra armé vinner respekt av alla. Jag höjer mitt glas till Finlands armé och dess representanter här".

Om detta och om hela kriget i korthet kan läsas på:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Finska_forts%C3%A4ttningskriget
- - - som börjar så här

"Under Vinterkrigets sista månader gjorde den sovjetiska militära övermakten Finlands ställning ohållbar. Finland hade förhandlat med Frankrike och Storbritannien om eventuellt militärt bistånd via Norge och norra Sverige, vilket skulle ha gett dessa länder en möjlighet att ockupera dessa områden, och på så sätt strypa den viktiga tyska tillgången till järnmalm. I februari 1940 meddelade de svenska, norska och danska regeringarna att man nekade de brittiska och franska trupperna transit-passage genom sina länders territorier. Kort därefter inleddes fredsförhandlingar mellan Finland och Sovjetunionen."

Så går det när man står ensam ... som sen ledde till fortsättningskriget där "hjälpen" kom från Tyskland ... som ryssarna inte gillade i följande fredsförhandlingar 1944.

Nr 93/365.

Postat 2014-04-03 20:57 | Läst 1428 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 640 641 642 ... 954 Nästa