FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Inga skuggor i paradiset


Betongmur i Åbo. 17.2.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 48/365.

"Putin blir allt farligare" rubricerar pensionerade utrikesredaktören Sture Gadd i dagens Hufvudstadsblad (17.2.2015). Han skriver om hur till och med amerikanska medier matas med material om hur ryska minoriteter i Baltikum förtrycks, ett område som de flesta amerikanare inte vet ett jota om. Vem som levererar dylikt material kan man ju gissa sig till ...
Och vad vet de om hur balterna underkuvades och skickades till Stalins Gulagläger under ockupationen ...?

I sin kolumn skriver Gadd mycket tänkvärt om hur vi i våra pyttesmå länder tycks tro så mycket om oss själva, och vår egen försvarskapacitet (och vår tro på "neutralitet") och om hur våra baltiska grannar har svårt att förstå att vi inte förstår vilken oberäknelig granne vi har ...

Har skriver bl.a.: "Först hotar man genom ubåtskränkningar, överflygningar, handelsavbrott, avbruten datortrafik, avbrutna oljeleveranser, störd finanstrafik, avbrott i flygtrafiken, stängda gränser, import- och exportbegränsningar. Sedan kräver man nya fredsavtal och nya privilegier. I dagens värld är alla beroende av alla och små länder med stora grannar alldeles särdeles beroende.  Våra baltiska grannar har inte mycket till luftvärn och inte pansarvagnar heller och det kan ju hända att detta inte spelar så stor roll under en konflikt som utspelas i cyberrymden och längs energikablarna. De har i stället sitt Natomedlemskap som Finland inte har, vilket inte upphör att förvåna dem. Tror Finland verkligen att Ryssland är en fredlig, stabil granne?"

Finlands och Sveriges naivitet i försvarsfrågor är skrämmande, dvs. folkets okunskap som är mera rädd för Nato än för ryssarna ... Man kan ju fråga sig följande: om majoriteten av ett lands folk inte läser böcker, rapporter och kan politik på djupet, vad är då deras åsikt värd? De i Finland som är införstådda med vår utsatta position röstar förstås för Nato, men är tyvärr i minoritet.

Angåend bilden ovan: jag hade tänkt mig en serie bilder med skuggor denna vecka. Dock: idag en blåsig, mulen, dammig och urtråkig dag vädermässigt sett. Alltså inga skuggor i paradiset ...


Inlagt 2015-02-17 16:04 | Läst 1487 ggr. | Permalink
Många färger har du i din bild, för mig ser det ut som målarfärg som flagar men sen kanske oljerester och annat spill utanpå, men vad vet jag, lite lagom abstrakt och fantasifullt mönster gör en fin nonfigurativ bild.
Vi är nog ganska många som inte är överdrivet förtjusta i Putin, bara det faktum att det inte räcker med att vara president för en av de verkliga stormakterna i världen utan dessutom har behov av framstå som duktig i nästan allt, från ishockey till pilot väcker dubier.
Mot slutet har du en fråga Om majoriteten av ett lands folk inte läser böcker, rapporter och kan politik på djupet, vad är då deras åsikt värd? och det är en svår fråga. Den leder lätt vidare från demokrati och till elittänkande - hur många i Sverige resp Finland kan politik, ekonomi, skolor, kärnkraft och försvar och säkerhet - ändå är det om allt detta och mer därtill vi röstar varenda gång vi röstar. Demokrati utgår från att allas röster är lika mycket värda oavsett hur mycket vi kan om det vi röstar.
Hälsningar/ Björn T
Håller helt med dig i frågan om våra politikers sanslösa naivitet!
I din bild är däremot skuggorna en tillgång. Vacker komposition.