FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Isbergsstaden


Gatuvy i Ilulissat, Grönland. 8.8.2008.  Foto: Håkan Eklund.

Det blev massor med bilder tagna under fem dagar i staden Ilulissat (betyder "isberg") som ligger 300 km norr om polcirkeln på Grönlands västkust. I denna isbergsstad bor det ca 4700 grönlänningar; i många avseenden ett unikt ställe. Från de höga bergen runt om har man en strålande utsikt över hela området.

Här en gatuvy från gatan Fredericiap Aqqutaa. Förstås är det Diskobukten utanför som hela tiden är fylld med fragment av isberg från en kalvande inlandsis som dominerar stadsbilden. En turistsevärdhet som lockar massor med turister.

Det är dock inte alla som gillar turister; på söndagmorgon passerade jag ett lokalt bostadområde med min kamera när ett gäng festande ungdomar på en balkong började kasta tomma ölflaskor efter mig (som kraschade i gatan tio meter bakom mig) med glåpord om "American tourist" ...

Inlagt 2008-08-13 08:01 | Läst 7369 ggr. | Permalink
Kan tänka mig att det kan vara lite kluvet med inställningen till turister. Samtidigt som de bidrar till försörjningen kanske det sticker i ögonen på några att turister brukar ha "gott" om pengar (allt relativt). Sen kanske en och annan yngling har råkat ut för att tjejerna i byn kanske tycker en och annan turist är mer spännande på puben eller på utestället.

/Gunnar
Inuiter är nog det trevligaste och mest generösa folkslag jag träffat!........ så länge de är nyktra!, jobbade i drygt tre år i "Black Angel gruvan" i Maarmoriilik på Grönland och fick många goda grönlänska vänner under dem åren!, fick bla följa med på säljakt vilket inte är alla förunnat. Det danska inflytandet har varit på både gott och ont! för det mesta är det inga bekymmer! men när självständigheten försvinnner mer och mer då tas det ut på något sätt.

//Mats
Jäklar vad jag ville ha varit med! Kontrasten till Namibia borde vara i det närmaste total.
Svar från Håkan Eklund 2008-08-13 19:04
Jepp, du skulle ha trivts med oss - och vi med dig, som i Namibien! För mig var detta lika stort som N-resan i april; dessutom var tempot nu helt perfekt - tid för dagslånga strövtåg på egen hand.

h. Håkan