FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Journalist bland spioner och kommunister


Miljökonst. Åbo 30.8.2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 242/365.

Läser med stort nöje journalisten Jan Mosanders bok "Bland spioner, kommunister och vapenhandlare" (414 s, 2014). Speciellt intressant är det att bli påmind om hur ett delat Europa såg ut under Sovjetimperiets tid, när systemet gick ut på att styra via rädsla - det som herr Putin igen tagit till heder i sin "old-school"-värld.  Där han tydligen trivs. Där rädsla, förtryck och lögner styr agendan.

Mosander berättar många dråpliga historier om journalistuppdrag i de forna östländerna, där han hela tiden skuggades och med jämna mellanrum satt i förhör. Nu efteråt har han kollat i öppnade arkiv, vad som skrevs om honom då när det begav sig. I arkiven i Prag kan han läsa hur 30 civilklädda polismän bevakade honom under ett besök i början av 1980-talet.

De hade 19 civila polisbilar av märkena VAZ, Skoda och (Polski) Fiat som i medeltal hade körts mellan 11 och 38 km per pass under två dagar.  Tilläggsutrustningen är också noterad: walkie-talkies och kameror. I rapporterna finns till och med kopior av kvitton av de två Coca-Cola som han drack på hotel Alcron (= hotellreceptionesten var en av angivarna). Och så vidare.

Inget under att det inte fanns någon arbetslöshet i Sovjetparadiset med alla sina lydriken. Sjuka samhällen! Och  dit är ryssarna på nytt på väg ...

Inlagt 2014-08-30 20:46 | Läst 4613 ggr. | Permalink
Intressant inlägg, beställde den boken på biblioteket! Må så gott, LO