FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Kärt barn har många namn


Vippstjärt. Åbo 12 maj 2013. Foto: Håkan Eklund.

Namnet sädesärla nämns första gången på svenska 1538, enligt Tommy Tyberg i den lilla intressanta skriften "Svenska fåglars namn" (1996). Han skriver att fågeln också kallats för ängsärla, ringärla, kokärla, gråärla, vippstjärt och isspjärna.

Det första ledet i namnet "sädes-" kommer av att fågeln anländer vid tiden för vårbruket. Varifrån "ärla" kommer är knepigare. Lennart Nilsson skriver i boken "Orre, trast och trana - om fåglars namn" (2005) att ordet "ärla" förbryllat forskarna som inte hittat någon vettig förklaring. På isländska skrivs det erla och på norska erle. Ordet kunde vara ljudhärmande, skriver Nilsson.

På många andra språk anspelar fågelns namn på den vippande stjärten, på danska heter fågeln vipstjert, på holländska kwikstaart, på engelska wagtail och på italienska ballerina bianca.

I Svenskfinland har den många gamla dialektnamn. Enligt boken "Svenska fågelnamn" av Ivar Hortling (1944) kallas den bl.a. "pititsittu" i Karlebytrakten, "tsälaspjenu", "spitilingku", "spilitta"  i Vasatrakten. Själv minns jag att man hemma i byn (Kimo) i Oravais använde "spitilingku" och "vestereckju". Det sistnämnda kommer från det finska namnet på fågeln: västäräkki.

Kärt barn har många namn.

Inlagt 2013-05-12 20:46 | Läst 2605 ggr. | Permalink
Härlig bild med ursköna färger! =) Bra fotat!
Svar från Håkan Eklund 2013-05-13 10:45
Ärlan höll till på en jordvall intill ett våtmarksområde (med en massa häckande fåglar, bl.a. sångsvan och svarthakedopping). Såg att det skulle bli en "ren" bild. Ofta är ju säderärlorna nere bland gräs och annat ...
- hawk
Vippstjärt och varianter är ju inte dumt. Tack för intressant läsning. /Frode
Svar från Håkan Eklund 2013-05-13 10:45
Många av namnen är träffande!
- Hawk
Den bilden blev bra!
Svar från Håkan Eklund 2013-05-13 10:46
Jag var ute för att försöka få bild på svarthakedopping när jag upptäckte sädesärlan nära intill, som fångade insekter upppe på en jordvall. Ibland har man tur ...
- Hawk