FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Kursdagar på Landsort


Ön Öja med Landsorts fyr i bakgrunden, 10.10. 2009. Foto: Håkan Eklund.

Första kursen med Creative Adventures smakade mer (www.creativeadventures.se) . Patrik Larsson och Magnus Lindbom hade ett suveränt koncept och hade fått ihop ett bra kursistgäng; de flesta var mycket duktiga fotografer och trevliga sällskapsmänniskor.

Det handlade om en kurs i s-v fotografering, och jag kände mig tagen tillbaka till mina egna fotografiska rötter. De tio första åren av mitt fotograferande var enbart i svartvitt, mest pga av ekonomiska skäl. Jag hade som tonåring inte råd att fota i färg (detta är analoga ljusår sen ...) och gillade  att lira i mörkrummet.

Trots att bildseendet är samma som då, dvs att kunna se vad som blir bra i svartvitt,  och att kunna göra ett bra efterarbete i mörkrummet, handlar efterarbetet idag om ett tekniskt finlir på datorn som kräver en ny typ av kunnande - och där har jag mycket att lära. Därav kursen. 

Kursen på Landsort (ön heter egentligen Öja ...) kändes som en milstolpe: äntligen kunde jag jobba med ett bra stativ, ett härligt trästativ (som jag beställt via Patrik) som är lätt, snabbt och skönt att jobba med. Och sen hade jag premiär med att äntligen fota med avtonat gråfilter ... det har jag (hör och häpna) aldrig tidigare använt, av någon underlig anledning. Nu känns det plötsligt som att helt nya motiv har öppnat sig, att man kan börja inkludera himmeln också...

Landsort (Öja) är en ca 5 km lång och 400 m bred ö, längst ut i Södertörn ca 1,5 h bilfärd från Sthlm (och 1/2 h med båt). Landsort är Sveriges äldsta fyrplats och var en perfekt kursplats. Stort tack till duktiga Creative Adventures och alla trevliga fotokolleger som var med! Jag lärde mig massor, och fick tonvis med ny inspiration.

Inlagt 2009-10-20 07:44 | Läst 5255 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Jäklar vilken bild, Håkan! Jag gillar himlar och här har du lyckats mycket bra. Måste ta mig ut till Landsort...;-)
Svar från Håkan Eklund 2009-10-20 15:15
Hej Arne, ja - Landsort var en verklig pärla! Dessutom lättillgänglig för er som bor i närheten av Sthlm.

Bilden, ja - lite tur krävs att vara på rätt ställe när ljuset/molnen är ok, detta ljus varade inte länge ...

h. Håkan
Snyyyyyggt! Jag vill också kunna. Fick ni några tips om böcker eller nätsidor som handlar om svartvit bildbehandling?
Svar från Håkan Eklund 2009-11-03 15:27
Hej Annika, några boktips - yes. Just nu inte tillgängligt, kollar upp och meddelar via mejl.

h. Håkan
Halloj Håkan!
Jätte härligt att se din bild igen :-)! Den är kanon braaaa :-)!
Inte visste jag att det är du som bloggar med leriga skor :-)...brukar läsa din blogg....så konstigt att jag inte hajade till när vi var på Landsort. Det var en rolig, inspirerande och lärorik helg.....vem vet vi kanske stöter på varandra igen någonstans med Magnus och Patrik i spetsen!
Må så gott :-) / Agneta
Svar från Håkan Eklund 2009-11-03 21:09
Hej Agneta! Ja, det enda som jag saknade på kursen var en presentation av deltagarna - dvs där vi kunde ha berättat lite om oss själva och det vi (helst) sysslar med.

Mvh Håkan