FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Kvalitetstid med stativ och vidvinkel

En rik biotop. Runsala, Åbo 16 maj 2021. Foto: Håkan Eklund. Nr 136/365.

Efter tio dagar med en massa körande (tusentals km, för olika uppdrag) kändes det skönt att igen bara hållas inom det egna hemmareviret. Tog kamera och stativ och drog in i eklunden (passar en Eklund) på grannön för att i lugn och ro ägna mig åt landskapsfotografering. Finns det något mera rogivande? Passade på så länge det var mulet, som ger ett jämt och mjukt ljus i skogen.

Eftersom jag känner alla (nästan) fågelläten iddes jag inte ens ta med handkikaren, som jag sen kom att ångra. Jag vet ju hur de ser ut ändå, tänkte jag.

Ok, just här, vid det lilla kärret började plötsligt en mindre flugsnappare sjunga, en art som inte alls är vanlig i mina marker. Och visst skulle det ha varit kul med kikare, att kunna se om det var en vackert utfärgad hanne? Den sjöng rätt nära, men en fågel som är 11,5 cm, syns ju inte så bra ens några tiotals meter bort, inne i grönskan.

Sen något som gjorde mig stolt: jag lyckades artbestämma en blåhake utan att varken först se den, eller höra den sjunga. Jag uppmärksammades bara på ett skarpt "rapp rapp rapp", som Erik Rosenberg i klassikerboken Fåglar i Sverige liknar vid en flagglina i blåst, som slår mot flaggstången! Och det är huvudet på spiken! Efter en stund såg jag den kila omkring på marken, som den ofta gör, en riktig skulkare. Men där stod jag utan kikare ... blåhaken är ju en av mina verkliga favoriter som jag sällan sett i Åbotrakten.

Förutom dessa kryddor hördes gök, skogsduva, grönsångare, trädkrypare, lövsångare, svarthätta och många till. Ett härligt ljudlandskap.

Inlagt 2021-05-16 15:52 | Läst 815 ggr. | Permalink
Jag skrev nästan "vacker svensk djungel" innan jag såg att den var finsk. Perfekt fångad stämning av nordisk djungel.
Ja, du kan nog dina fåglar :-), dessutom ett vackert närlandskap, snyggt! Hälsningar/ Björn