FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Kvinnofängelset i ruiner


Gallerfönstret. Hangö udd, 8.9.2014. Foto: Håkan Eklund.

Passerade ett stycke historia på väg ut till Hangö udds sydspets i morse, för att bevittna ett intensivt fågelsträck. Den yttersta udden har länge varit stängd för allmänheten (frihamnsområde, bl.a.) men i sommar öppnades en naturstig som bl.a. passerar förbi några barracker som ännu under 1960-talet hade fungerat som ett kvinnofängelse för "rattfylleridömda och lösdrivare ...". Låter stenåder.

Stannar bakom ett staket och tar några bilder av den halvt nerrasade byggnaden. Ser ett antal olyckliga kvinnosjälar spegla sig i fönstret ...

Barrackerna hade i tiden  byggts av ryssarna när de tilltvingat sig Hangö udd i samband med fredsfördraget efter vinterkriget (1940). Sen när de jagats bort/lämnat udden (efter att tyskarna invaderade Estland förlorade uddens sin funktion för Röda armén, svår att underhålla) fick tyskarna i sin tur hyra delar av udden där de byggde ett 100-tal barrackar för sina soldater som mellanstation i väntan på permissionstransport från Lapplandsfronten.

Och nu står allt och ruttnar sönder; natur tar sitt tillbaka. Så utplånans människans spår i naturen, det är bara i arkiven som bravaderna och människornas tillkortakommande lever kvar.


Inlagt 2014-09-28 22:12 | Läst 2278 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Skriver om

Innehållskategorier

Arkiv