FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Landets viktigaste dag


Eftermiddagssol på vår 101:a självständighetsdag. Hirvensalo, Åbo 6.12.2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 340/365.

Inlagt 2018-12-06 21:04 | Läst 330 ggr. | Permalink
Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

Det var en vacker och passande bild på självständighetsdagen.
Folk här i Sverige fattar inte riktig vad det handlar om och vad det innebär. Här är den unga generationen (och äldre med för den delen) invaggade i en egendomlig föreställning om att välstånd, trygghet, rättvisa, och politisk frihet en gång för alla är givet av högre makter. Det är naturligtvis inte så, dom kan försvinna i en handvändning - och det kostar mycket att säkerställa!
Jag har just avslutat läsningen av "Slaget om Tammerfors" av Timo Malmi och Ari Järvelä. Boken består av en lång rad ögonvittnesskildringar av dom som var med, vilket varvas med korta genomgångar av det militära läget efter hand. Ett väldigt medryckande grepp som övertydlig gör klart vad det kan kosta i blod och stenhårda strider, att hävda de faktorer jag nämnde inledningsvis.
Svar från Håkan Eklund   2018-12-07 21:03
Ja, landets historia är fylld med faser när allt kunde ha gått åt fanders, som det förstås delvis gjorde, men med beslutsamhet, envishet, mod och ibland lite tur - överlevde vi en massa dåliga alternativ.

Men med stora offer, mycken sorg och fattigdom när landet efter både första och andra världskriget var fullständigt bankrutt.
- hawk
syntax   2018-12-07 22:42
Mitt i denna bankruttade situation strax före slutet av andra världskriget, föddes lille Peter i Lovisa.
Jag har just nu liggande framför mig den enkla stansade ringen av nickellegering, prydd med Finlands ros, som min mormor fick i utbyte för alla sina guldringar och annat guld som hon lämnade till insamlingen för att klara krigsskadestånden.
Jag står upp och ger landet min hyllning! Och tackar Gud för välstånd och beskydd.
Svar från Håkan Eklund   2018-12-07 21:04
Tack! Många, många gav sina liv för vår självständighet.
- hawk

Skriver om

Arkiv